Chefsåterväxten i offentlig sektor blir alltmer bekymmersam. I den årliga granskningen av chefsförsörjningen i Sverige kan vi på Ledarna, Sveriges chefsorganisation, konstatera att nära fyra av tio chefer inom kommuner och landsting är äldre än 55 år. Nästan halva chefskåren kommer alltså att gå i pension inom tio år.
Samtidigt är ledarskapsutmaningarna i välfärden stora. Globalisering, automatisering av jobb och en ökad mångfald kommer innebära genomgripande förändringar på arbetsmarknaden. Dessutom står kommuner och landsting inför stora rekryteringsbehov. Sveriges kommuner och landsting, SKL, beräknar att det behövs nära 530 000 nya medarbetare den närmaste tioårsperioden. Störst är behovet av lärare och av personal inom den kommunala vården och omsorgen. Att rekrytera så många människor till en sektor som ofta förknippas med låga löner och en stressig arbetsmiljö är en stor utmaning. Enligt en undersökning bland studenter som fackförbundet Vision lät göra 2014 uppger bara 13 procent att de tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor.
Utmaningarna ställer höga krav på ledningen av de offentliga institutionerna i Norrbotten. Men få vill bli chef i den offentliga sektorn, och många av de som redan är chefer i offentlig tjänst skulle hellre jobba i näringslivet.
För att vända utvecklingen ser Ledarna att ett antal åtgärder måste till.
1. Bilden av vem som kan bli chef måste breddas. Vi måste ta tillvara på all kompetens. Ett aktuellt exempel är frågan om snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända flyktingar. Ledarna har lämnat in ett förslag via regeringens trepartssamtal om hur vi ska ta tillvara på ledarskapskompetensen som finns hos många av de som lämnat sitt land och som där haft chefsuppdrag eller drivit egna företag.
2. Det är dags för de offentliga arbetsgivarna i Norrbotten att lyfta potentialen i chefsuppdragen och arbeta med arbetsgivarvarumärket. Undersökningar visar att den yngre generationen vill jobba med meningsfulla uppdrag. De jobben finns inom den offentliga sektorn. Arbetsgivarna måste bli bättre på att använda detta som rekryteringsargument.
3. Offentliga arbetsgivare i Norrbotten måste göra chefsuppdragen mer attraktiva genom att våga ta till sig nya arbetsformer i högre utsträckning samt erbjuda konkurrenskraftiga villkor och avtal, tydliga karriärvägar och möjligheter för kompetensutveckling.
Attraktiva villkor och bättre förutsättningar att utöva ledarskap i offentlig sektor är inte ett särintresse. Det är avgörande för att rekrytera Sveriges främsta ledare till de allra viktigaste uppdragen.
Annika Elias,
förbundsordförande Ledarna