Så ska vi tillsammans sänka sjuktalen

Laget Sverige. Alla behövs i Laget Sverige, och alla måste bidra till att vända utvecklingen i sjukfrånvaron för att nå målet om en låg och stabil sjukfrånvaro och ett sjukpenningtal på 9,0 dagar, skriver debattörerna.

Laget Sverige. Alla behövs i Laget Sverige, och alla måste bidra till att vända utvecklingen i sjukfrånvaron för att nå målet om en låg och stabil sjukfrånvaro och ett sjukpenningtal på 9,0 dagar, skriver debattörerna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Norrbottens län2016-09-13 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukfrånvaron i Sverige ökar fortfarande, men nu har trenden brutits - ökningen har tydligt avtagit, visar de senaste prognoserna från Försäkringskassan.

Mycket återstår dock att göra för att kurvan ska vända och sjuktalen minska.

Sjukskrivning påverkar inte bara den enskilde utan även familjen, kollegor och arbetsplatsen. Höga sjukskrivningstal betyder också en stor samhällsekonomisk kostnad. Erfarenheten visar att en lång sjukskrivning ofta gör det svårare att komma tillbaka till arbetslivet. Att arbeta för att förkorta sjukskrivningar och förhindra att de uppstår är därför en viktig samhällsuppgift.

Regeringen har satt upp ett mål om att antalet sjukpenningdagar ska minska till 9,0 dagar per person år 2020. Den senaste siffran är 10,8 dagar. Det kan jämföras med siffran 10,7 dagar för Norrbotten vilken är 0,1 dagar lägre än riket. Det är en bit på vägen men arbetet måste fortsätta också här.

Om sjuktalen ska minska krävs att alla aktörer har fokus på frågan. Hälso- och sjukvården måste arbeta tillsammans med arbetsgivaren, Försäkringskassan och den enskilde för att exempelvis hitta möjligheter till anpassning på arbetsplatsen, se deltidssjukskrivning som ett alternativ och att så tidigt som möjligt identifiera behov av omställning till andra arbetsuppgifter - eller till en annan arbetsplats - för den som behöver det.

Försäkringskassan huvudsakliga uppgift inom sjukförsäkringen är att bedöma arbetsförmågan hos den som ansöker om sjukpenning och besluta om ersättningen. För vissa är sjukskrivning en nödvändighet, för vissa är det andra åtgärder som är de bästa. Läkaren lämnar ett underlag kring diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. Utifrån det bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan och beslutar om den som ansöker har rätt till sjukpenning.

För att nå till 9,0 sjukpenningdagar per person har Försäkringskassan, inom ramen för vårt uppdrag, vidtagit en mängd åtgärder:

Vi jobbar med att få en bättre handläggning av sjukpenningärenden, där vi ännu tydligare ser till att rätt person får rätt ersättning, och där vi arbetar aktivt under sjukskrivningen för att stötta den enskilde tillbaka till arbete.

# Vi ökar vår samverkan med sjukvården för att öka kvaliteten i läkarintygen. Det är problematiskt att många läkarintyg idag inte innehåller den information vi behöver för att göra en bedömning.

# Vi ökar vårt stöd till de arbetsgivare som har mer omfattande sjukfrånvaro jämfört med andra liknande arbetsgivare.

# Vi utvecklar våra analyser kring sjukskrivningar, för att få bättre underlag till de beslut som fattas av oss och av politiken.

#Som en ytterligare del i arbetet med att uppmärksamma de höga sjuktalen, har Försäkringskassan fått i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om sjukförsäkringens intentioner och regelverk, om Försäkringskassans roll och uppdrag om den egna individens och om övriga aktörers roller och ansvar. Därför går vi nu ut med en informationskampanj som kommer att synas i tidningar, TV och utomhus under den närmaste tiden. Vi lanserar samtidigt webbplatsen lagetsverige.se, där man bland annat kan hitta information, råd och personliga berättelser.

Vi menar att alla behövs i Laget Sverige, och alla måste bidra till att vända utvecklingen i sjukfrånvaron. Vår förhoppning är att kampanjen och lagetsverige.se ska skapa en arena för att gemensamt tala om hur vi i Laget Sverige tillsammans ska nå målet om en låg och stabil sjukfrånvaro, och ett sjukpenningtal på 9,0 dagar.

Ann-Marie Begler,

generaldirektör Försäkringskassan

Ingrid Nilsson,

områdeschef för Försäkringskassan i Norrbotten

• Sjukpenningtalet anger hur många dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad i Sverige under ett år.

• Sjukpenningtalet var som lägst 2010 och låg på 6,0 dagar. Det har sedan dess ökat och ligger idag på 10,8 dagar.

• Kvinnors sjukpenningtal ligger på 14,2 dagar medan männens sjukpenningtal ligger på 7,5 dagar.