Säg som det är om försvaret

Norrbottens län2014-07-03 06:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag, den 3 juli är det Moderaternas dag i Almedalen, och av dagsprogrammet framgår att partiet också ska genomföra ett försvarspolitiskt seminarium. Medverka ska både försvarsministern och utrikesministern göra.

Moderaterna är traditionellt sett det parti som folk känner störst förtroende för i försvarsfrågor. Men förtroendet sviktar. Ointresset för försvarsfrågorna har varit stort hos partiets ledning. Nu i Almedalen finns därför chansen att reparera sprickorna i förtroendet. Frågan är vad M lämpligen bör säga vid sitt seminarium. Här är fem förslag:

För det första, säg som det är om pengarna. Regeringen har tidigare gått ut med att man vill öka försvarsutgifterna. Den totala ramen ska utökas med omkring 5 miljarder per år. Problemet är bara att denna ökning planeras att komma först efter 2018, alltså i nästa mandatperiod.

För det andra, säg som det är om försvarsreformen. Den försvarsreform som genomförs nu, och som riksdagen beslutade om 2009, är underfinansierad även med de pengar som regeringen vill skjuta till. ÖB har talat om att det kan behövas 4 miljarder per år under 10 år. Ingen har hittills kunnat visa att han skulle ha fel. Försvarsreformen har varit underfinansierad redan från början och inget parti har lagt ett förslag som motsvarar ÖB:s beräkningar.

För det tredje, säg som det är om försvaret som helhet. Även om den pågående försvarsreformen finansieras fullt ut kommer Sverige ha en mycket liten försvarsmakt. Vi kommer att ha ett ”enveckasförsvar”. Vi har inte det i dag, utan vi kommer att få ett enveckasförsvar. Givet att reformen finansieras.

För det fjärde, säg som det är om Nato. Om riksdagen mot förmodan skulle finansiera den reform som man har beslutat om kommer Sverige att ha ett försvar som är så litet att det inte klarar sig utan Nato. Det var annorlunda på kalla krigets tid då Sverige hade en mycket stor värnpliktsarmé. Hela det gamla systemet är dock avvecklat till minsta skruv. I framtiden kommer Sverige att ha en liten, högt utbildad, modernt utrustad och professionell försvarsmakt. Men den kommer först som sist att vara liten och därför beroende av Nato.

Och sist men inte minst: säg som det är om Gotland. Gotland ligger mitt i Östersjön och är av central militärstrategisk betydelse för stabiliteten i hela norra Europa. Genom att lämna ön obevakad har Sverige skapat ett ”säkerhetshål” i Östersjöregionen. Vem ansvarar för Gotland i händelse av en hastigt uppblossad militär kris? Genom att inte ha trupper permanent baserade på ön sänder Sverige ut ett budskap till omgivningen att vi inte riktigt bryr oss om vårt eget territorium. Detta skapar osäkerhet.

Kommer då Moderaternas företrädare att säga något av detta? Nej, tyvärr kan vi vara ganska säkra på att M kommer att angripa S och förklara att detta parti inte kommer att kunna göra upp om försvarspolitiken med MP och V. Detta är i och för sig en viktig sakupplysning men det säger ingenting om de frågor försvarspolitiken egentligen handlar om.

Stefan Olsson,

chef för tankesmedjan Frivärld som på torsdagen genomför ett seminarium på temat "Sverige – ett säkerhetshål i Östersjöregionen?"