I slutet av förra året skedde ett andra sprängdåd mot Malmö rättscentrum, där tingsrätt, åklagare och polisen har sina lokaler. Skadorna blev omfattande. Sprängdåd mot domstolar är lika mycket ett angrepp på enskilda som på demokratin. Jusek, akademikerförbundet för bland annat jurister, är oroad över en utveckling mot allt hårdare samhällsklimat och med angrepp på rättsväsendet.
För de allra flesta är det självklart att vara trygg på sin arbetsplats. Dörrarna är låsta och det krävs passerkort för att komma in. Däremot är domstolarna i Sverige öppna för alla, trots den utsatthet som finns där.
Med en säkerhetskontroll i domstolens entré, som en flygplatskontroll, kan risken för farliga situationer begränsas. Väskor röntgas eller genomsöks av ordningsvakter på plats. Detta samtidigt som allmänhetens tillgång till domstolen bibehålls, vilket är viktigt. Men i dag finns permanent säkerhetskontroll bara i ett fåtal domstolar.
Det är hög tid för permanenta kontroller i samtliga landets domstolar, i ett första steg i tings- och förvaltningsrätter. Det skulle väsentligt öka tryggheten för domstolens personal, åklagare och advokater och förstås också för brottsoffer och andra som besöker domstolen.
I Norrbotten gäller det Luleå tingsrätt, Gällivare tingsrätt, Haparanda tingsrätt samt förvaltningsrätten i Luleå med migrationsdomstol.
I dag står den stora majoriteten av landets totalt 48 tingsrätter utan permanent säkerhetskontroll. Detsamma gäller bland annat förvaltningsrätter, hov- och kammarrätter. I domstolar utan permanent säkerhetskontroll kan säkerhetskontroll sättas in tillfälligt, till exempel vid en förhandling om gängkriminalitet.
Det vanliga är dock att vem som helst kan ta med vad som helst in på domstolen.
Nya siffror från Malmö tingsrätt (som har fast säkerhetskontroll) visar på kontrollens värde. Bara under årets första fyra månader togs över 400 olämpliga föremål omhand. Knivar, knogjärn och pepparsprej är några exempel.
Jusek, som har flera förslag för stärkt säkerhet i rättsväsendet, ser det som självklart med permanenta säkerhetskontroller i hela Sverige. En åklagare i Luleå eller domare i Haparanda ska kunna vara lika trygg som den som arbetar i de största städerna. Det är en säkerhetsfråga och handlar även om att rättsväsendets yrken ska vara attraktiva. Domstolsverket bedriver ett bra arbete med säkerhetsfrågor, men mer behöver göras.
För att permanent säkerhetskontroll ska kunna införas brett krävs ny lagstiftning. Det krävs också satsningar på teknisk utrustning och på ordningsvakter. Dessa satsningar förutsätter i sin tur ökade resurser till domstolsväsendet.
Det är viktigt att Justitiedepartementet nu tar i dessa frågor med prioritet.
Sofia Larsen,
ordförande i Jusek
Carsten Helland,
ordförande i Juseks domstolssektion
Sofia Möller,
ordförande i Juseks advokatsektion
Robert Engstedt,
ordförande i Juseks åklagarsektion