Säkra kompetensen genom studentmedarbetare

Studentmedarbetare. Något att satsa på för arbetsgivarna.

Studentmedarbetare. Något att satsa på för arbetsgivarna.

Foto: EIJA DUNDER

Norrbottens län2015-04-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk arbetsmarknad står inför stora utmaningar. Andelen äldre och unga i befolkningen kommer att öka, vilket i sin tur skapar större efterfrågan på välfärdstjänster. Förändringar av verksamheten i offentlig sektor sker i snabb takt och blir alltmer komplex. Behovet av duktiga ekonomer, jurister och samhällsvetare, som till exempel arbetar med upphandling, styrning och ledning, kommer att öka. En högre andel jobb i den privata tjänstesektorn och den snabbt väx-ande branschen för kunskapsintensiva företagstjänster ökar efterfrågan på akademiskt utbildade.

Samtidigt pågår en generationsväxling. I Norrbotten kommer 25 procent av alla medarbetare på akademikertjänster gå i pension inom tio år, visar siffror som Jusek har beställt från SCB. Behovet av att anställa fler akademiker kommer att vara stort i hela landet. Beroende på län kommer mellan 18-27 procent av akademikertjänsterna behöva återbesättas det kommande decenniet.

Konkurrensen om att attrahera och behålla morgondagens akademiker kommer att bli hård, både mellan sektorer och mellan län. Juseks senaste arbetsmarknadsundersökning visar att nyexaminerade jurister, ekonomer och samhällsvetare redan i dag snabbt får jobb efter examen. Hela 45 procent av juristerna har ett kvalificerat arbete innan de är klara med studierna.

Nästan 80 procent av de studenter som inte har ett studierelevant extraarbete vill bli studentmedarbetare visar en färsk Jusekundersökning.

Studentmedarbetare innebär att studenter på teoretiska eftergymnasiala utbildningar arbetar 10-15 timmar per vecka hos en arbetsgivare med kvalificerade och studierelevanta arbetsuppgifter, parallellt med heltidsstudierna. Genom detta får arbetsgivaren färsk kunskap i organisationen och möjlighet att prova framtida medarbetare. Det ger en möjlighet att visa upp verksamheten och visa på vilka färdigheter som är viktiga för nästa generations medarbetare. Varumärket stärks bland studenterna och positiva nätverk etableras med universiteten och högskolorna. I konkurrensen om morgondagens medarbetare kan studentmedarbetaravtal bli en avgörande del av arbetsgivarnas kompetensförsörjningsstrategi.

Jusek har tecknat studentmedarbetaravtal i statlig, kommunal och delar av privat sektor. Nu uppmanar vi fler arbetsgivare att teckna avtal och att fler använder befintliga avtal och anställer studentmedarbetare. Det tjänar inte bara arbetsgivarna på, utan även Sveriges studenter och samhällsekonomin i sin helhet.

Sofia Larsen,

ordförande Jusek

Josefine Qvarfordt,

ordförande Juseks studerandesektion