Människors otrygghet ökar. Sverige är på väg åt fel håll när det gäller lag och ordning.
Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökningen för 2016 visar att utsattheten för brott har ökat. Även otrygghet och oro för brott ökar. Nästan en tredjedel av alla kvinnor känner sig otrygga under kvällar i sitt eget bostadsområde.
Rapporterna om skjutningar, mord och brinnande bilar har varit flera. Våldet från kriminella ökar både i omfattning och grovhet. Oskyldiga drabbas, däribland även barn. I utsatta områden utgör parallella samhällsstrukturer allvarliga problem.
Samtidigt fortsätter krisen inom polisen. Och vi ser resultaten: utredningsresultaten är de lägsta på 16 år. Polisen redovisade också tio procent färre ärenden till åklagare under 2016 jämfört med 2015.
Bakom statistiken ligger det riktigt allvarliga. Människor som utsatts för brott, men inte fått upprättelse. Allmänhetens förtroende för Polisen och rättsväsendet sjunker.
Att upprätthålla lag och ordning är en kärnuppgift som staten inte får svika. Men i detta allvarliga läge är Stefan Löfven passiv. Ansvarig minister Anders Ygeman har ett högt tonläge, men står utan konkreta åtgärder. Nödvändiga resursförstärkningar saknas. De insatser som utlovas kommer inte på plats.
Det duger inte. Vi måste agera nu för att kunna vända utvecklingen och öka tryggheten. Grunden för detta är att stärka svensk polis.
Vi moderater satsar i vår budget tio gånger så mycket som regeringen för att förbättra polisens möjligheter att utföra sitt jobb: Sveriges poliser behöver bli minst 2 000 fler och de behöver få högre lön, 2 000 kronor mer i månaden. Därtill behöver poliserna, framför allt de i yttre tjänst, få bättre utrustning och det behövs fler civilanställda som kan utreda brott.
Svensk polis behöver också en nystart och bättre styrning. Regeringen måste inse att det både behövs konkreta insatser för att stärka polisen samt en ny rikspolischef.
Tomas Tobé (M),
partisekreterare