Satsningar på länets ungdomsmottagningar

Norrbottens län2016-12-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under åren 2016-2018 har regeringen avsatt medel för en satsning på landets ungdomsmottagningar. För Norrbottens del innebär satsningen under 2016 ett tillskott på 3,3 miljoner kronor och regeringens ambition är att summan ska vara densamma även 2017 och 2018.

En ungdomsmottagning riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 12-25 år och bedrivs i samverkan med länets kommuner där landstinget svarar för barnmorske- och läkarinsatser och respektive kommun för kuratorsinsatser.

Frivillighet är en bärande princip i verksamheten. Det är i huvudsak ungdomarna, de unga vuxna själva som söker sig till ungdomsmottagningen. Från 1 maj 2015 ändrades gränsen för avgiftsfrihet för barn och unga vuxna från 18 till 20 år.

Det extra tillskottet kommer att användas till att öka bemanningen på länets ungdomsmottagningar samt att inrätta en samordningsfunktion för mottagningarna. I Arjeplog och Arvidsjaur kommer man att pröva en mobil ungdomsmottagning som utgår från Piteå. Om det försöket faller väl ut finns det planer på att starta fler mobila ungdomsmottagningar runt om i länet.

Den tilltänkta samordnaren kommer att jobba med att driva gemensamma utvecklings- och förbättringsarbeten och bevaka att länets unga och unga vuxna har tillgång till en jämlik hälso- och sjukvård. Samordnaren kommer även att jobba med att ta fram en modell för länsgemensam skolinformation vilket är efterfrågat.

Ett arbete som aldrig får avstanna är att förebygga oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar. Som ett led i detta beslutade landstingsfullmäktige redan 2011 att alla receptbelagda preventivmedel för personer under 26 år subventioneras till 100 procent av kostnaden. Även dagen efter-piller är avgiftsfria om de ges vid ungdomsmottagningar, mödravårdscentraler eller jourcentraler.

I likhet med övriga landet ökar den psykiska ohälsan bland barn och unga i Norrbotten, särskilt bland unga kvinnor. Nära en av tio unga kvinnor har det senaste året funderat på att ta sitt liv och en kraftsamling behöver göras i länet för att minska antalet självmord i gruppen unga och unga vuxna. Självmordsrisken ligger långt över riksgenomsnittet för både män och kvinnor i åldersgruppen 15-29 år. Med anledning av detta kommer Landstingets Folkhälscentrum att påbörja ett utvecklingsarbete under 2017 för att förebygga självmord. Det är ett komplext arbete med många aktörer och där ungdomsmottagningarna är en av dem.

Satsningarna som nu genomförs på länets ungdomsmottagningar är ett led i att stärka ungdomars och unga vuxnas fysiska och psykiska hälsa med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa.

Leif Bogren,

ledamot landstingsfullmäktige (S)

Elisabeth Lindberg,

ordförande landstingsfullmäktige (S)