Sätt fart på studentbostadsbygget

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Norrbottens län2016-08-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av studenterna som kliver av bussen i Porsö centrum de kommande dagarna gör sin första dag i Luleå, några kommer lämna Luleå om fem år med en masterexamen. Betydligt färre kommer stanna ytterligare fem år och bli doktorer. De som stannar 10 år kommer få se dagens byggplaner bli verklighet. Planprocesser försenas av överklagan, från idé till färdig byggnad kan ta 10 år, detta behöver snabbas upp för att möta den akuta bostadsbristen.

När studenter har pratat med oss om hur vi ska lösa den akuta bostadssituationen har vi för ofta talat oss hesa om marknadshyror men marknadshyror är inte enda lösningen. Sverige ska vara ett land där studenter inte ger upp och lämnar sin nya studieort i bitterhet. I dag presenterar vi tre förslag som vi vill att politiker lokalt, regionalt och nationellt genomför för att underlätta studenters boendesituation.

Det första förslaget handlar om att fler kommuner i Norrbottens län måste tar ett större ansvar för studentbostadsförsörjningen. Fler kommuner i Norrbottens län bör delta i byggandet av nya studentbostäder. Om fler kommuner ökar tempot i markanvisningen samt ger temporära bygglov för studentboenden i större utsträckning kan bostadsköerna kortas på både kort och lång sikt.

Det andra förslaget handlar om att öppna det garnnystan av röd tejp bostadsmarknaden är. Både nationella regler och lokala pekpinnar måste förhindras. Regler för bullernivåer, storlek på badrum och strandskydd måste förändras och politiker måste lägga ner sina pekpinnar för fasadfärger, antal våningar och balkonger. Vill vi att det byggs fler bostäder måste det också bli mer lönsamt att göra det, ett första steg i detta är att ge byggherren, som står med risken, friare tyglar över bygget.

Det tredje förslaget handlar om att göra det smidigare för studenter som bor utanför Luleå stad att ta sig till och från campus. En välutbyggd och studentvänlig kollektivtrafik handlar om att bussar har fler avgångar under helger och kvällar. Med en fungerande kollektivtrafik blir kilometrarna till campus kortare.

I allt för många fall får studenter stå i halvårslånga bostadsköer med näsan tryckt mot rutorna till ett av världens mest avancerade utbildningssystem. När studiemotivationen är som störst är det många som oroar sig över bristen på ett boende. Ingen student ska känna sig tvungen att tacka nej till en studieplats på grund av bostadsbrist. Vi kommer fortsätta att utveckla vår studentbostadspolitik, det är vår skyldighet gentemot oss själva men framför allt gentemot studenterna i Luleå.

Ina Djurestål,

riksordförande Moderata studenter

Jonas Grafström,

tidigare förste vice riksordförande Moderata studenter