Se upp med TTIP-avtalet

Norrbottens län2015-04-25 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till partierna i Norrbotten.

Nu växer kunskapen om och opinionen mot TTIP. Det är ett handels- och investeringsavtal mellan EU och USA som förhandlas bakom lyckta dörrar. Om avtalet går igenom kommer det att sätta standarden för global handel i hela världen och påverka vår demokrati och vår vardag.

Den mest kontroversiella delen är en ”tvistlösningsmekanism” (ISDS) som ger företag rätt att stämma demokratiska länder som stiftar lagar som kan försämra företagets vinster. Redan i dag finns det sådana avtal mellan enskilda länder och antalet stämningar har ökat kraftigt de sista åren. Två exempel är Philip Morris som stämt Australien för varningstexter på cigarettpaket, och Slovakien som blivit stämda av ett holländskt bolag för att de återtagit privat verksamhet i offentlig regi - och dömts i en odemokratisk investeringsdomstol.

Intressant för ett län som Norrbotten kan vara det amerikanska bolag som stämt Kanada för att de ville ta mer miljöhänsyn vid gruvbrytning.

Om TTIP går igenom innebär det att denna typ av investeringsdomstolar blir global standard. Demokratikämpar, forskare och jurister världen över har protesterat mot ISDS och den sista månaden har fyra utskott i EU-parlamentet röstat emot denna del av TTIP.

Förra helgen skedde demonstrationer mot TTIP i mer än 750 städer i EU och USA och opinionen gör att det nu finns chans att ISDS kommer att strykas bort ur avtalet. Investeringsdomstolen är dock bara toppen på isberget. Grunden i TTIP är att företag vill harmonisera regler för miljö, djurskydd, offentlig upphandling och så vidare. Miljö- och konsumentgrupper varnar för att det kommer att innebära sänkta krav på produkter som kommer in till EU.

Några exempel på skillnader mellan EU och USA som kan skapa problem:

• USA använder konsekvent hormoner i sin djuruppfödning.

• USA använder mycket mer antibiotika i djuruppfödning.

• USA har en utbredd användning av genmodifierade grödor och inget märkningskrav.

• USA tillåter hundratals kemikalier som är förbjudna i EU.

• USA har betydligt sämre villkor för anställda vad gäller arbetsrättsliga frågor.

• I både USA och EU finns möjlighet för kommuner att köpa in närproducerad mat, något som stora livsmedelskoncerner på båda sidor atlanten vill försvåra. Ännu mer mat kan komma att fraktas långväga helt i onödan.

Att säga nej till TTIP innebär inte att säga nej till internationell handel. EU och USA har redan avskaffat de flesta tullar. Det finns möjlighet att inom FN eller i förhandlingar med USA arbeta fram förslag på bättre miljöskydd, bra djurskydd, goda arbetsvillkor och även minskat krångel och enklare rutiner på områden där EU och USA har en samsyn. Men för detta behövs helt andra mandat och personer med helt andra kompetenser i arbetsgrupper och förhandlingsdelegationer. De som förhandlar om TTIP är alldeles tydligt ute efter att fortsätta på den nyliberala vägen med avregleringar, stordrift och mer företagsmakt.

Vi utmanar partier och medborgare i Norrbotten. Lär er mer om TTIP, och ta ställning denna viktiga framtidsfråga! Vad säger exempelvis Centern om GMO-grödor och hormoner i maten och vad säger Socialdemokraterna om riskerna för arbetsrätten?

Lars Igeland,

sakkunnig Jordens vänner, Svenska delen av Friends of the Earth International