Terrorattentaten i Paris gör att politiker och myndigheter i både Sverige och på EU-nivå måste söka efter nya verktyg för att bekämpa terrorismen. Det får dock aldrig aldrig innebära att vi gör vad som helst. Målet med reformerna vi genomför måste vara att de biter på terrorister och brottslingar och inte främst på laglydiga medborgare.
Härom veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag till nytt vapendirektiv. Det är självklart att vi måste säkerställa att terrorister och brottslingar inte får tillgång till farliga vapen men frågan är hur det görs på rätt sätt. Förslaget som kommissionen har lagt kommer tyvärr inte nämnvärt göra det svårare för terrorister att få tillgång till vapen men mycket svårare för vanliga svenska jägare och sportskyttar. Terrorister har inga lagliga vapen och de använder sig inte heller av stulna jaktvapen.
EU-kommissionen föreslår en maxtid för en vapenlicens på fem år och ett förbud för en mängd halvautomatiska vapen. Detta gör de trots att de vet mycket väl att dessa nya regler inte kommer att få någon effekt i att bekämpa terrorismen och troligtvis inte heller den organiserade brottsligheten. I stället för att rikta in sig på illegala militära vapen, som den typ av automatkarbiner som användes i dåden i Paris, gör man det livet surt för Sveriges laglydiga jägare.
I stället för att jaga terrorister skulle svensk polis få lägga tid på att åka runt till landets 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar för att förnya licenser och beslagta vapen. Tid som skulle kunna läggas på att bekämpa terrorgrupper och kriminella gäng som inte drar sig för grova våldsbrott.
I Europaparlamentet var Socialdemokraterna snabba att meddela att de “helhjärtat stödjer förslaget” och att de vill ha reglerna på plats så snabbt som möjligt. Men inrikesminister Anders Ygeman har insett att förslagen skulle slå hårt mot svensk jakt. Trots det gör han ingenting för att stoppa dumheterna. I stället hänvisar han till att Sverige och Finland ska få behålla ett undantag från reglerna. Problemet är bara att vi inte har något undantag, och det är inte så EU-lagstiftningen fungerar. Regeringen verkar ha gett upp striden om vapendirektivet innan den ens har börjat.
Men allt är som sagt inte omotiverat. Det finns även en del bra och rimliga åtgärder i kommissionens förslag. Bland annat vill man skärpa kontrollen av illegala vapen, skapa ett gemensamt system för märkning av vapen i syfte att förbättra spårbarheten, förbättra utbytet av information mellan medlemsstater och tuffare regler för pluggning av vapen.
EU-kommissionens förslag riskerar att bli ett hårt slag i luften mot terrorn. Vi har nu två val: antingen kan vi skärpa regler och kontroller för illegala vapen och på allvar göra det svårare för terrorister och kriminella gäng att få tag på vapen. Eller så kan vi öka byråkratin för jägare, sportskyttar och poliser. För mig är det självklart var vi ska lägga krutet.
Christofer Fjellner,
Europaparlamentariker (M)