Socialdemokraterna i Danmark skrotade sitt förslag om en vägskatt för tunga fordon när de insåg vilket hårt slag det skulle innebära för landsbygden. Systerpartiet i Sverige håller dock envist fast vid att en kilometerskatt är en bra idé.
Är det då inte rätt att landsbygden får offra ännu lite mer för miljön och klimatets skull? För det första hänger stad och land ihop. Även i Stockholm eldas det med flis i fjärrvärmeverken. För det andra så kommer varken klimatet eller miljön att gynnas av att skogsråvaran blir kvar i skogen. Om det blir för dyrt att frakta spån, grot och andra restprodukter från skogen klarar vi inte att ersätta den fossila oljan.
Vi har gjort en beräkning utifrån ett genomsnittligt 42 tons lass med skogsflis som färdas i 100 kilometer till ett fjärrvärmeverk. På denna sträcka motsvarar energiförbrukningen 0,6 procent av energiinnehållet av lasten, som ligger på 130 MWh. Poängen här är att även om transporten släpper ut 200 kilo koldioxid så har vi samtidigt undvikit att släppa ut drygt 30 000 kilo koldioxid om uppvärmningen i stället skett med fossila bränslen.
Det finns redan i dag en gräns för när det blir olönsamt att köra, ett kritiskt avstånd för skogsbrukets transporter. Med ökade kostnader kortas detta avstånd ytterligare, eftersom marginalerna på produkterna är små. Skogen har dessutom en stor potential som klimatförbättrare i biodrivmedel. Att göra det mindre lönsamt att transportera fossilfri energi är usel klimatpolitik.
En av de märkliga sakerna med skatten är att koldioxidutsläpp inte finns med som miljöstyrande faktor. Skatten slår alltså till oavsett hur lite eller hur mycket koldioxid en lastbil släpper ut. Det betyder att det saknas en drivkraft för att styra om till mer bränslesnåla alternativ eller biodrivmedel.
En kilometerskatt är därför inget styrmedel, utan ett avstängningsmedel. När vissa produkter inte blir lönsamma att transportera, så skapas en kedjereaktion ända ned till efterfrågan av skogsplantor. Det innebär att produktionsstimulerande åtgärder blir lidande, så som föryngring av skogen, röjning, gallring och gödsling. Några extra kronor per mil blir till stora summor när transporterna räknas samman.
Södra, med 50 000 medlemmar, fattade nyligen beslut om att likställa de finansiella målen med ett flertal hållbarhetsmål. Det innebär att vår produktion ska vara fossilfri senast år 2020. År 2030 ska även transporterna vara fossilfria. Det är tuffa mål att nå, men inte omöjliga. Om en kilometerskatt införs försämras dock förutsättningarna för att vi ska lyckas i vår omställning. En straffskatt på transporter ger färre kronor över till gröna investeringar. En kilometerskatt är därför skadlig både för klimatet och för ekonomin. Socialdemokraterna borde göra som kamraterna i Danmark, och skrota idén.
Lena Ek,
ordförande Södra skogsägarna