Snabb hjälp är ett måste

Allt fler. Det är framför allt depressioner, ångestsjukdomar och missbruk som ökar inom ungdomsgruppen skriver debattörerna.

Allt fler. Det är framför allt depressioner, ångestsjukdomar och missbruk som ökar inom ungdomsgruppen skriver debattörerna.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Norrbottens län2016-01-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga. Ökningen är störst bland flickorna. 16 procent av flickorna i årskurs 1 på gymnasiet berättar att de ofta eller alltid är nedstämda, enligt uppgifter från landstinget. Ökningen förefaller ske inom hela gruppen barn och unga och inte enbart bland barn och ungdomar som är särskilt utsatta av belastande psykosociala faktorer (missbruk eller psykisk sjukdom hos en förälder), enligt Socialstyrelsen. Det är framför allt depressioner, ångestsjukdomar och missbruk som ökar inom ungdomsgruppen.

För de flesta som lider av psykisk ohälsa debuterar detta under barn- och ungdomsåren.

Många av våra medlemmar arbetar inom ”första linjen”, det vill säga i funktioner eller verksamheter som har i uppgift att först ta emot barn, ungdomar eller familjer som söker hjälp för att ett barn mår dåligt.

Våra medlemmar som arbetar som skolkuratorer eller kuratorer på hälsocentralerna har i uppdrag att identifiera olika former av problematik, göra basala utredningar, behandla lindrigare former och tillstånd av psykisk ohälsa och identifiera svårare former av psykisk ohälsa och snabbt remittera vidare till rätt instans.

När då kurator på hälsocentralen har tio veckors väntetid eller skolkurator har 500-1 000 barn och ungdomar i sitt upptagningsområde blir den goda tanken med ” första linjen” en omöjlighet att uppnå. Fler ungdomar behöver få tidigt stöd i ”första linjen” och fler ungdomar måste få tillgång till skyndsam specialistvård. Ungdomar som lider av psykisk ohälsa har klart försämrade möjligheter att etablera sig i samhället. På sikt kan en ökande grupp av barn och ungdomar med psykisk ohälsa utgöra ett växande folkhälsoproblem.

Med denna kunskap ”i ryggen” måste kloka beslut tas i de verksamheter som ska ge barn och ungdomar stöd. Det är ju en vedertagen kunskap att barn och unga som har psykisk ohälsa måste få hjälp snabbt och att lång väntetid på stöd och behandling kan vara förödande i en ung människas liv.

Akademikerförbundet SSR:s regionförening i Norrbotten

genom ordförande RoseMarie Ställ och Anne-Lie Bygden, förbundsledamot i Akademikerförbundet SSR