Regeringen har nu presenterat sin vårbudget. Höjda skatter innebär sämre förutsättningar för jobb och företagande i hela landet. Över 80 000 jobb hotas och färre i arbete innebär mindre pengar till välfärden. Samtidigt överger regeringen satsningar på skolan och står inte upp för Alliansens kunskapslinje.
I en rapport som Skolverket presenterade nyligen framgår att Sveriges dåliga resultat i Pisamätningarna inte beror på elevernas bristande motivation. Skolverkets generaldirektör säger att fokus måste ligga på att förbättra undervisningen och OECD betonar vikten av att höja läraryrkets status genom bättre karriärvägar för lärare.
Moderaterna och Alliansens reformer för skolan är i linje med dessa rekommendationer, reformer som regeringen överger.
• 10-årig grundskola för tidigare stöd. Vi vill införa en tioårig grundskola så att de yngsta eleverna får rätt till stöd och stimulans för att lära sig skriva, läsa och räkna. Regeringen tar bort pengarna för detta.
• En extra timme matematik på högstadiet. Vi införde mer matematikundervisning för de yngsta eleverna och avsatte pengar för att ge högstadieelever en extra timme matematik i veckan. Det stoppar nu regeringen.
• Fler karriärtjänster. Vi införde ett lönepåslag om 5 000 och 10 000 kronor i månaden för förstelärare och lektorer för att förbättra lärares karriärmöjligheter. Vi ville bygga ut karriärtjänstreformen för att senast 2018 omfatta 22 000 tjänster och speciellt satsa på karriärtjänster i utanförskapsområden. Nu blir det inte av.
• Examenspremier för lärarstudenter. Vi behöver fler lärare i matematik, naturvetenskapliga ämnen och fler speciallärare. För att uppmuntra fler att söka dessa utbildningar införde vi en examenspremie på upp till 75 000 kronor per student, något regeringen tar bort.
• Fördubblade lärlingsersättningar. Vi vill se höjda lärlingsersättningar i syfte att ytterligare öka lärlingsutbildningens attraktionskraft. Dessa tar regeringen bort.
Regeringens övriga reformer för skolan, som den aviserade läsa-skriva-räkna-garantin, präglas av otydlighet och skjuts långt på framtiden. Stefan Löfven ger Vänsterpartiet inflytande i skolpolitiken och skapar osäkerhet genom att vilja införa kommunalt veto mot friskolor och bryta friskoleuppgörelsen. Vi vill säkra likvärdigheten genom extra stöd till svaga skolor och ge Skolinspektionen rätt att ta över skolor som inte håller tillräcklig kvalitet. Precis som vi står för ordning och reda i ekonomin står vi också för ordning och reda i välfärden.
Sammantaget innebär regeringens budget ett avsteg från Alliansens kunskapslinje. Nu kommer vi att följa upp dessa svek och se till att regeringen genomför den linje som har brett stöd i riksdagen. Tillsammans med Alliansen fortsätter vi stå upp för tidigare stöd i skolan, mer matematik, fler karriärvägar för lärare och stärkt attraktionskraft på våra lärar- och lärlingsutbildningar. Så tar vi ansvar för att höja resultaten i svensk skola.
Camilla Waltersson Grönvall,
skolpolitisk talesperson (M)