I veckan samlas representanter för svensk idrott från hela Sverige i Örebro tillsammans med kommunföreträdare och forskare för att i tre dagar få nya kunskaper, utbyta erfarenheter och diskutera kring temat ”Idrott hela livet”. Konferensen är en del av det omfattande strategiarbete som för närvarande pågår inom idrottsrörelsen, ett arbete som syftar till att utveckla föreningsidrotten så att den i större utsträckning erbjuder verksamhet för alla åldrar och alla ambitionsnivåer.
Idrott är en viktig del av livet för många. 90 procent av alla barn och ungdomar är någon gång med i en idrottsförening samtidigt som närmare 300 000 äldre, över 65 år, är medlemmar. De får på det viset en rolig och meningsfull sysselsättning som också är hälsosam. Forskning visar att barn som är fysiskt aktiva har lättare att koncentrera sig i skolan, de är friskare och mer sällan överviktiga. Ungdomar som idrottar i en förening har också bättre självkänsla, mår bättre och röker och dricker mindre än de som inte idrottar.
En befolkning som idrottar i alla åldrar mår bättre psykiskt och fysiskt.
Men alltför många lämnar föreningsidrotten under tonåren. En del av dem fortsätter att vara fysiskt aktiva i andra former, medan andra fastnar i soffan eller framför datorn. För vissa är det en naturlig utveckling, de hittar andra intressen. Men mycket tyder på att många av dem skulle fortsätta vara aktiva inom föreningsidrotten om den bara erbjöd en verksamhet som passade dem.
Här har svensk idrott en läxa, och det är den läxan vi håller på att göra. Att gå från en verksamhet som smalnar av och ställer högre krav med stigande ålder till ett brett och flexibelt smörgåsbord som passar både de som vill satsa och de som inte har några ambitioner att göra idrottslig karriär utan nöjer sig med att ha roligt och må bra.
Vi ser med glädje att initiativ tas i den riktningen. Mötesplats Östra i Jokkmokk ger unga möjlighet att spontanidrotta fem eftermiddagar i veckan i sporthallen och badhuset. I anslutning ligger ett nyöppnat café som är en mötesplats för alla åldrar. I Luleå är elitbasketspelare engagerade i projektet Sportis där högstadie- och gymnasieungdomar ges tillfälle till spontanbasket. Sävast Skiteam anordnar skidkurser för både vuxna och nyanlända och Boden United gör ett jättejobb med att locka personer med utländsk bakgrund till idrotten. Alla är exempel på initiativ som skapar en idrott som är öppen och välkomnande för alla.
Mycket av läxan kan idrottsrörelsen göra själv. Men för att lyckas behöver vi också hjälp. Inte minst behövs tillgång till anläggningar och andra idrottsmiljöer.
Vi står i både Norrbotten och Sverige som helhet inför stora utmaningar. En växande och ojämlik ohälsa och de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget är två av dem där svensk idrott tillsammans med det övriga civilsamhället når över etniska, sociala och åldersmässiga gränser.
I samarbete med kommuner, regioner, staten och andra organisationer kan vi göra skillnad och bygga ett starkare Sverige.
Leif Nordström Ordförande, Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna
Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef, Norrbottens Idrottsförbund och Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna