Det är glädjande att näringsminister Mikael Damberg har tagit initiativ till dialogforum för besöksnäringen. I dag, den 19 oktober hålls ett andra möte med deltagare från olika organisationer för att adressera de nyckelfrågor som kan bidra till att företag inom besöksnäringen utvecklas, skapar arbetstillfällen och investerar i den svenska besöksnäringen.
Vi är också glada över att infrastrukturminister Anna Johansson deltar på mötet eftersom infrastrukturfrågorna är avgörande för hur transportbranschen kan växa tillsammans med besöksnäringen på ett klimatsmart sätt. Men för att det ska lyckas med detta måste infrastruktursatsningarna vara kopplade till satsningarna inom transportsektorn. Så är inte fallet i dag.
Besöksnäringen blir allt viktigare för jobb och tillväxt i Sverige. Den omsätter över 280 miljarder kronor och skapar 165 000 jobb i en växande bransch. Det är transportsektorn som håller samman besöksnäringens olika beståndsdelar, resa, bo, äta och göra som innehåller både destinationer, attraktioner och shopping av olika slag.
Regeringen har lyft flera åtgärder för besöksnäringen, bland annat ökad marknadsföring av Sverige på tillväxtmarknader, av eko- och naturturism och utveckling av exportmogna destinationer. Det är alltsammans mycket bra. Men för att dessa satsningar ska få önskad effekt på besöksnäringen behövs också att de infrastruktursatsningar som görs är nära sammankopplade med satsningarna inom transportsektorn.
Infrastukturmässigt är det glädjande att ramen i den nya infrastrukturpropositionen föreslås höjas med 1 miljard kronor. Men det kommer endast åtgärda de mest akuta problemen med infrastrukturen.
Från Transportföretagen förväntar vi oss nu att besöksnäringssatsningarna synkroniseras med infrastruktursatsningarna för att få till en optimal utveckling för besöksnäringen och dess olika delar.
De viktigaste frågorna för Sveriges transportföretag för att ge bra förutsättningar för en fortsatt växande besöksnäring är att:
• Inte införa en flygskatt som kan göra andra nordiska flygplatser mer attraktiva för besökare till Sverige.
• Ändra reglerna kring farledsavgifterna så att svenska hamnar inte får ett sämre konkurrensförhållande gentemot andra länder.
• Inte införa trafikledningssystemet ERTMS på delar av det svenska järnvägssystemet.
• Se till att alla bussbolag får bättre tillgänglighet till städer, hotell, restauranger, destinationer och event i alla Sveriges städer för att stödja besöksnäringen, samt att kör- och vilotidsreglerna får en mer europeisk harmonisering.
Sammantaget önskar Transportföretagen att dagens diskussioner ska präglas av allas strävan att uppnå en besöksnäring med bättre och mer klimatsmarta transporter snarare än färre och dyrare. Vi hoppas också att den inledande dialogen mellan besöksnäringens olika intressenter fortsätter i ett gränsöverskridande arbete om hur smidiga intermodala lösningar mellan olika transportsätt kan skapas.
Mattias Dahl,
vd Transportföretagen