Sveriges föreningar förtjänar bättre

Norrbottens län2015-03-25 12:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den S-ledda regeringen lovade från starten att den var föreningslivets vän. Hittills har den dock visat på motsatsen. Finansminister Magdalena Andersson (S) valde efter hård press att backa i frågan om moms för second hand-butiker. Övrig politik ligger dock fast. Slopat gåvoavdrag, höjda arbetsgivaravgifter och mer administrativt krångel. I stället borde man gått i motsatt riktning. Med mindre kostnader, fler avdrag och lägre avgifter hade stora steg kunnat tas för att stärka svenskt föreningsliv.

Svenskt föreningsliv sticker ut vid internationella jämförelser. Vi har många ideella föreningar och svenskarna är världens kanske mest föreningsaktiva folk. Till detta kommer en mycket fördelaktig lagstiftning. De ideella insatserna bidrar otroligt mycket till samhället som helhet. Av denna anledning är regeringens politik mycket förvånande. Regeringen har annonserat att den från och med 2016 vill slopa gåvoavdraget.

Givandet till hjälporganisationer har ökat markant. Organisationerna som kan registrera sig är i nuläget endast regelrätta hjälporganisationer och sådana som arbetar med forskning. En långt bättre politik hade i stället varit att gå i motsatt riktning och utöka avdraget. Den dyra registreringen hos Skatteverket hade kunnat avskaffas, företag hade kunnat ges möjlighet att använda avdraget och fler organisationer hade kunnat falla in under det. I stället väljer regeringen att gå i rakt motsatt riktning och straffbeskatta de som vill hjälpa andra.

Till denna problematiska politik fogas dessutom äldre krav. Socialdemokraterna driver fortfarande på för en drastisk höjning av arbetsgivaravgiften för unga. En sådan reform skulle, vid sidan av att ställa många unga utan jobb, slå extra hårt mot ideella organisationer. Hos dessa jobbar ofta unga människor. För ideella organisationer, men också mindre företag, med en ansträng budget, är detta ett hårt slag. I stället för att försvåra för att anställa unga och ge en första arbetslivserfarenhet, borde sänkta och inte höjda trösklar vara den rimliga vägen.

Sammantaget är regeringens politik gentemot civilsamhället inget annat än ett angrepp. Trots löften om att föreningar fyller en viktig funktion för Sverige har man konsekvent valt att försvåra. Slopade avdrag, senfärdighet att ta till sig kritik och höjda arbetsgivaravgifter är inte en framkomlig väg. Regeringen borde fundera på följderna av den politik man nu för. Sveriges föreningar förtjänar bättre än en regering som aktivt försvårar deras dagliga arbete.

Hugo Fiévet,

2:e vice ordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet