I 200 år har Sverige varit militärt alliansfritt, haft ett försvar som fokuserat på det egna landet och i över 100 år hade vi allmän värnplikt. Den förra regeringen avskaffade värnplikten 2010 och en slags "yrkesarmé" byggdes upp, som senare visade sig inte vara en bra lösning för det svenska försvaret. Nu överväger vi att återinföra värnplikten för både kvinnor och män. Dessutom höjs röster för ett svenskt medlemskap i Nato. S-kvinnor Norrbotten tycker det är ett dåligt förslag.
Alliansfriheten har varit framgångsrik, vi har sluppit både krig och ockupation. Alliansfriheten ger oss handlingsfrihet att driva en självständig politik i krislägen och dessutom kan vi vara pådrivande i nedrustningsarbetet i världen. Sveriges vassaste vapen i krig och konflikter är dialogen. Vi ska lösa konflikter, inte utkämpa dem.
Dagens många krig och kriser ute i världen har skapat stor oro bland människor. Placeringen av militära förband på Gotland skapade också funderingar om var svensk säkerhet befinner sig. Svenskt försvar måste bygga långsiktiga lösningar som majoriteten står för. Vi måste kunna känna trygghet och stabilitet när det gäller Sveriges säkerhet och regeringen måste vara tydlig var man står.
Svensk säkerhetspolitik måste byggas med politiska medel, internationellt samarbete, bistånd, konfliktlösning, fredsbyggande, nedrustning och kärnvapennedrustning. Vi ska vara medlare, brobyggare och samtalspartner vid internationella konflikter och verka för avspänning, nedrustning och icke-spridning.
S-kvinnor har en lång tradition av freds- och nedrustningsarbete, vi drev bland annat kampen mot atomvapen i Sverige. För oss är det viktigt att Sverige bevarar alliansfriheten och fortsätter vara en kärnvapenfri zon och att Sverige inte går med i Nato.
S-kvinnor Norrbotten
gm Birgitta Ahlqvist, ordförande