Sverige tar ett mycket stort ansvar för människor som flytt hit. Människor som får avslag för att de saknar skyddsbehov måste återvända till sina hemländer. Utan denna skillnad skadas trovärdigheten till hela systemet. Vi ser även framväxten av skuggsamhällen.
I Moderaternas plan för ett starkare Sverige tar vi ansvar genom minskade kostnader för bidrag och flyktingmottagande. Det kräver en tydlig skillnad mellan ett ja och ett nej i asylprocessen.
I skarp kontrast till Ygemans besked om "60 000-80 000 personer" ser vi färsk statistik. I fjol verkställde polisen enbart 3 000 av- och utvisningsbeslut. Under 2016 är antalet utresor med polis per månad i allt väsentligt desamma som i fjol. Håller statistiken i sig kommer enbart omkring 3 000-3 500 ärenden att verkställas av svensk polis även i år.
En svag förbättring i det frivilliga återvändandet förklaras med fler beslut och fler personer som återkallar sin ansökan. Den som återkallar ansökan, kanske bara några månader efter ankomsten hit, är självklart mer beredd att återvända än den som får ett avslagsbeslut.
Nämnas ska också Migrationsverkets prognos om 46 000 personer som beräknas avvika kommande år.
Jag är uppriktigt orolig för att regeringen inte tar återvändandearbetet på allvar. Ser man till Finland är resultaten helt annorlunda. Den finländska polisen avvisar närmare 70 procent av de som inte får stanna i landet medan genomsnittet i Europa ligger på runt 40 procent, enligt vad SVT rapporterat.
Att regeringen nu instämmer i M-förslag om fler förvarsplatser är bra. Men helheten är otillräcklig. Några insatser är särskilt avgörande:
# Polisens arbete behöver kraftigt skärpas. Moderaterna satsar på 2 000 fler poliser. Med ökade resurser finns förutsättningar att förbättra arbetet med utvisningar väsentligt.
# Regeringen måste få på plats återtagandeavtal med Afghanistan.
# Preskriptionstiden behöver skärpas eller tas bort helt. I dag kan den som har fått ett avslagsbeslut göra en ny asylansökan efter fyra år. Det skapar incitament att hålla sig gömd.
# Den som stannar kvar olovligen ska som regel inte ha rätt till bidrag i Sverige.
Regeringen måste ta tag i återvändandefrågan. Den blir allt viktigare i takt med att Migrationsverket fattar fler beslut.
Risken är annars uppenbar att ett stort antal människor snart lever i skuggsamhällen.
Johan Forssell (M),
talesperson i migrationsfrågor