Svar på debattartikeln om Arktis från Vänsterpartiet i Norrbotten publicerad i Kuriren den 7 september.
Det är mycket märkligt att Vänsterpartiets företrädare på Norrbottenskonferensen den 19 augusti totalt har missuppfattat konferensens innehåll och syfte. Än märkligare blir det sedan att Vänsterpartiets distriktsstyrelse uttalar sig om en konferens där flertalet inte ens var närvarande.
Arktis är en av vår tids stora frågor som rymmer både möjligheter och problem. För Norrbotten med vår geografiska placering är det självklart att vi ska vara en aktiv och pådrivande kraft i arbetet att forma en politik och handlingsplan för Arktis. Det handlar absolut inte om att delta i någon exploatering av Arktis och dess råvaror. Hur Vänsterpartiet kan vrida ett viktigt politiskt tema till detta är milt sagt märkligt. Tvärtom är målet att Norrbotten med sitt existerande know how och teknikkunnande inom industrin och forskning ska vara föregångare och utveckla ett hållbart samhällsbyggande med goda livsbetingelser utifrån fyra hållbarhetsaspekter; ekologisk, samhällsekonomisk, social och kulturell hållbarhet. Norrbottens största utmaning är minskad och åldrande befolkning och kan vi använda Norrbottens läge, som en del av Arktis, på en global tillväxtarena, är det positivt för våra företags konkurrenskraft och affärsnytta. Luleå tekniska universitet och deras forskning i världsklass i experimentell kall miljö, tillsammans med företag i norra Sverige med erfarenhet och produkter kompatibla för miljöer i kallt klimat ger nya affärsmässiga möjligheter.
I omvärldens ögon är Norrbotten och Västerbotten definierade som arktiska län i Sveriges strategi för den arktiska regionen. Att Norrbotten skulle stå utanför möjligheten att påverka utvecklingen i Arktis är för oss fullständigt orimligt. På EU-nivå är det främst norra Sverige och norra Finland som ger EU-legitimitet att driva arktiska frågor. EU-kommissionen har kommit med en policy i arktiska frågor, ”En integrerad arktisk politik för EU”, där hållbar regional utveckling lyfts fram. Det ger till exempel Sverige argument för att norra Sverige ska bibehålla den extra gleshetsallokeringen (drygt 1 mdr) inför kommande ny strukturfondsperiod. Pengar som kommer medborgarna till del.
Andres Jato, Sveriges arktiska ambassadör poängterar att det behövs en nära dialog med regionen för en relevant politik. Engagerade regionala politiker bidrar till ökad kunskap och stärker Sveriges position att verka för hållbar utveckling i det arktiska området. Komplexa utmaningar och möjligheter i Arktis kräver samverkan mellan aktörer på flera nivåer med olika perspektiv. Norrbottens roll kan därför bli avgörande när den svenska arktiska politiken ska förverkligas.
Klimatförändringar, digitalisering och globalisering påverkar oss alltmer vilket Norrbotten måste förhålla sig till. Vårt geografiska läge ger oss både möjligheter och utmaningar i ett globalt perspektiv. Vi politiker har ett ansvar för att skapa förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv med växande företag vilket ger jobb och välfärd till våra medborgare. Därför pågår en process över partigränserna i vår gemensamma tillväxtberedning mellan kommuner och landstinget med att ta fram en arktisk politisk plattform.
Norrbotten har en lång tradition av mångkulturellt och gränsöverskridande samarbete, och med vår geografiska position finns goda möjligheter att både skapa hållbar regional tillväxt och bidra till en hållbar Arktis politik. Allt för att människor ska kunna bo, verka och leva i det arktiska området. Det borde även ligga i Vänsterpartiets intresse.
Niklas Nordström och Kent Ögren,
arktisk arbetsgrupp