Folkpartiet har alltid slagits för en liberal livsmedelspolitik, med fri handel med mat och fokus på konsumenternas fria, informerade och trygga val. Medborgarna har rätt att förvänta sig att den mat de äter är ofarlig och att förpackningen verkligen innehåller vad den ska. Tyvärr har matfusket blivit en helt ny bransch för den organiserade brottsligheten. Den som säljer falsk eller farlig mat måste straffas mycket hårt. Det är hög tid att ta upp kampen mot matmaffian.
Tack vare Folkpartiet är den mat vi äter i dag lite säkrare. Med Marit Paulsen i spetsen har vi lyckats driva igenom lagar om bland annat salmonellakontroll som gör det möjligt att äta ett löskokt ägg till frukost överallt i Europa, och som sparar totalt 30 miljarder kronor per år inom sjukvården i EU-pengar som sannerligen kan komma till bättre användning i dessa tider.
Nu måste vi få bukt med matfusket. I Sverige har nästan 100 ton av färgat fläsk sålts som "oxfilé". Och vi minns alla den stora hästköttsskandalen för några år sedan. Det är förstås ingen slump att kriminella ligor intresserar sig för maten. Den förfalskade maten omsätter 400 miljarder kronor per år i världen. Risken att åka fast är närmast obefintlig och straffen är mycket blygsamma, jämfört med mer traditionell brottslighet som knarkhandel och trafficking. Inte undra på att italienska maffian nu säljer kakor.
I höst slutförhandlas översynen av den europeiska kontrollförordning som Marit Paulsen skapade år 2004. Från att ha omfattat livsmedelssäkerheten och djurskyddet inom EU ska nu regelverket utvidgas till att även omfatta matfusket. Där vill Folkpartiet och Europaparlamentet ta till krafttag. Bland att kräver vi att de böter som ska utdömas ska uppgå till dubbla den förväntade vinsten med matfusket för att avskräcka från brott.
Ett skarpt regelverk för matkontroller är avgörande för att den inre marknaden ska fungera. Livsmedelsverkets satsning på att utbilda 200 personer som ska utföra stickprovskontroller ter sig dock närmast kosmetisk eftersom det finns mer än 40 000 olika matbutiker, restauranger och bagerier att kontrollera. Man får verkligen hoppas att regeringens nya budget innehåller riktiga satsningar.
Som konsumenter kan vi inte själva bedöma om lasagnen verkligen innehåller nötkött. Vi måste förlita oss på märkningen, och där kan ett nytt frihandelsavtal med USA (TTIP) förbättra situationen vad gäller de matvaror som korsar Atlanten. Vi måste också kunna förlita oss på myndigheternas kontrollanter, men där brister det tyvärr alltför ofta. En orsak kan vara ett slags ”socialt jäv”. Det är till exempel inte lätt för en kommunal inspektör att stänga en restaurang på en turistort mitt under högsäsongen. Det krävs en mer oberoende kontroll av maten.
Vi i Folkpartiet har länge efterlyst ett ”Matens FBI” i Europa, där medlemsländernas inspektörer utsätts för oanmälda stickprovskontroller från EU:s sida. Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt: Redan i dag har EU ett mat- och veterinärkontor (FVO) som har denna uppgift, men inte de resurser som krävs. Vi behöver inte heller höja EU:s budget: Stora belopp används i dag på fel sätt, såsom stödet till franska bönder eller till länder som inte har samma nivå på djurskyddet som i Sverige.
Det är konsumentens informerade, fria och trygga val som präglar en liberal, europeisk livsmedelspolitik. Andra partier tycks dock inte dela uppfattningen om att detta är rätt väg framåt. Det är därför nödvändigt att Folkpartiet fortsätter att driva dessa frågor och tar upp kampen mot matmaffian.
Jasenko Selimovic,
tillträdande EU-parlamentariker (FP)