Den 24 februari hade vi en debattartikel i Kuriren med rubriken "Öka invandringen till Norrland".
Artikeln har även varit publicerad i tre andra norrländska dagstidningar och kommenterats flitigt på nätet. Vi har fått en hel del positiva reaktioner via Facebook och andra sociala medier. På tidningarnas debattsidor har det däremot varit kompakt negativ kritik.
Med denna artikel gör vi en kort sammanfattning av denna negativa kritik och även ett försök att svara på kritiken, bland annat genom att hänvisa till professor Jesper Strömbäcks inlägg vid norrländska tankesmedjan Framtidstankens senaste evenemang.
Det våra kritiker skjuter in sig på är främst att arbetslösheten i Norrland, inte minst bland våra unga, måste lösas först innan vi tar emot fler invandrare. Många är bekymrade över varifrån de nya jobben ska komma? Hur är det möjligt att skapa sysselsättning så det räcker till för både invandrare och infödda?
Det finns en rädsla för ett "multikulturellt kaos" med skrämmande sociala konsekvenser. Vi får inte ett paradis utan ett helvete med fler araber och afrikaner, anser en kommentator. En vanlig uppfattning tycks vara att vi inte har råd, att ett välfärdssamhälle är oförenligt med hög invandring.
En annan del av kritiken siktar in sig på det orättvisa med att skapa subventioner eller belöningar bara för en viss del av befolkningen. Vi ska inte skapa gräddfiler utan bedriva en solidarisk politik där alla har samma rättigheter och rabatter.
Slutligen finns också kritik mot att invandringen är fel fråga att lyfta. Vi borde istället ägna oss åt att bedriva opinionsbildning om skattepolitiken som, enligt skribenterna, idag gynnar Stockholm och inte ger Norrland återbäring på naturresurserna som landets välstånd vilar på. En sann utsaga i och för sig, men det räcker inte att stanna där.
Den fråga som vi däremot i grunden vill diskutera är hur välfärden i Norrland ska finansieras i framtiden när befolkningen minskar och antalet äldre blir högre.
Runt detta ämne talade professor Jesper Strömbäck vid ett evenemang som vi på Framtidstanken anordnade på hotell Knaust i Sundsvall den 12 mars. Det Strömbäck anför - och vi ansluter oss till - är att nyckeln till framtiden vilar hos befolkningen. Norrland behöver människor i arbetsför ålder som är i sysselsättning och bidrar med skatteintäkter, företagande och entreprenörskap.
Det vi vill peka på att invandringen utgör en enorm möjlighet i detta. De flesta som invandrar är 20-30 år. Statistiken visar att invandrare bidrar mer till företagande och att utrikes födda i högre utsträckning vill att deras företag ska växa. Företag som drivs av utrikes födda anställer i medeltal fler. Det finns ett klart samband mellan andelen utrikes födda och innovationstakten i ett land. Mångfald leder till mer kreativitet, mer skapande.
Därför ville vi peka på möjligheten av att från statens sida särskilt stödja migranter som utifrån en långsiktig horisont på allvar vill satsa sina liv och sin arbetsvilja i delar av Sverige som idag är särskilt glest befolkade. Delar som idag inte själva orkar bära de kostnader och det behov av service som krävs av ett nutida och framtida Sverige.
Inom några år kommer kommuner och regioner att konkurrera om internationella migranter. Vi hamnar helt fel om vi bara ser till de kortsiktiga kostnaderna. Det vi borde diskutera är vad vi kan göra för att bli mer attraktiva för migranter av olika slag och hur vi kan bli världsbäst i integrationsarbetet. Utan migrationen stannar Norrland.
Läs hela Jesper Strömbäcks inlägg på Framtidstankens hemsida.
Norrländska tankesmedjan Framtidstanken
genom Kjell Carnbro, Tomas Melander och Jerker Sjödin