Utbildning med stort reformbehov

Konkurrensens hårdnar.

Konkurrensens hårdnar.

Foto: Håkan Gidlöw

Norrbottens län2015-08-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I takt med att globaliseringen ökar och konkurrensen bli att större från världens tillväxtländer så ökar också trycket på Sverige. Internationaliseringen märks särskilt tydligt inom den högre utbildningen. Att länder som Kina och Indien inte bara slår västvärlden i antalet examina utan också håller en allt högre utbildningskvalitet är något väldigt positivt. Dock så skapar det stora utmaningar för Sverige, där vi måste kunna svara upp.

Allianspartierna har ett stort ansvar för hur högskolepolitiken ser ut, efter åtta år. Vi hoppas att de partistämmor som de borgerliga partierna kommer att hålla nu i höst blir startskottet för en ny reform av svensk högre utbildning. Vi vill lyfta några områden med stort reformbehov.

Förbättra utbildningspremien och genomströmningen

Examensåldern i Sverige är i snitt 29,5 år. Vi ligger i botten i hela OECD. Det finns många orsaker till varför studenter inte blir klara i tid. Oavsett skäl så medför det sent inträde till kvalificerade jobb på arbetsmarknaden. Det är otroligt kostsamt för både individer och samhället.

Genom att låta lärosätena införa treterminssystem i sina program och låta dem själva förmedla jobb så kommer studenter snabbare bli klara med sin utbildning och lättare kunna få jobb.

Utbildningspremien i Sverige är låg i en internationell jämförelse, till och med negativ för många grupper. För att attrahera och behålla kompetens på svensk arbetsmarknad så måste lönerna för underbetalda akademiker upp och marginalskatterna ner. På sikt borde den statliga inkomstskatten avskaffas.

Internationalisera den högre utbildningen.

Många världsledande universitet har distanskurser och etablerade campus i flera delar av världen. Det amerikanska prestigeuniversitetet Carnegie Mellon har exempelvis ett campus i Rwandas huvudstad Kigali. Det borde vara en självklarhet att toppskolor också ska vilja öppna filialer i Sverige. Villkoren för internationella etableringar i Sverige måste bli bättre.

De avgifter som tredjelandsstudenter måste betala för att studera i Sverige lägger en hämsko på internationaliseringen och särbehandlar dessutom människor beroende på födelseort. Samma villkor måste gälla för alla studenter.

Satsa på trygghetssystemen för studenter

I dag har studenter det mycket svårt att få tillgång till skyddsnät i form av sjukförsäkring och föräldraförsäkring. Att deltidssjukskrivning och rehabilitering tillbaka till studier fortfarande inte är möjligt skapar mycket onödigt lidande för människor och kostar samhället stora summor. Centerstudenter har nyligen lyft den här problematiken i vårt remissvar på socialförsäkringsutredningen.

Allt detta är frågor Centerstudenter kommer att driva på Centerpartiets partistämma i höst. En spetsig och inkluderande politik för Sveriges studenter gynnar alla.

Alfred Askeljung,

förbundsordförande Centerstudenter

Eric Lundvall,

ordförande Centerstudenter Luleju