Vad är det som pågår i Luleå?

Riktigt klipp. Bostadsaffärem blev en lysande affär för Rikshem, däremot inte för kommunen enligt debattören. från vänster kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström samt Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Riktigt klipp. Bostadsaffärem blev en lysande affär för Rikshem, däremot inte för kommunen enligt debattören. från vänster kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström samt Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2016-02-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Luleå råder bostadsbrist. Kommunstyrelsens arbetsutskott har den 25 maj 2015 tagit beslut enligt Strategival Alternativ 2, en strategi där kommunen slår fast att lokala aktörer inklusive Lulebo inte klarar att bygga bort bostadsbristen. För att lyckas med det ska kommunen verka för att locka externa investerare inom såväl bostads- som samhällsfastighetssidan att etablera sig i Luleå.

Utifrån den strategin gjorde Luleå kommun sedan en av de största fastighetsaffärerna i Norrbotten någonsin. En affär som Luleås kommunalråd Niklas Nordström målade upp i media, som en helt fantastisk affär för kommunen. En affär där vi fick långt mer betalt än vad vi hade kunnat förvänta oss. Att sedan alla separationskostnader i denna affär landade på Lulebos bord, det nämner inte Nordström.

Hur står sig då affären i ett nationellt perspektiv, kan man fråga? I Fastighetsvärlden presenterades den 5 februari i år, de bästa köpen under 2015. Och gissa vad! Där rankas Rikshems köp av bostäder från Lulebo och samhällsfastigheter från Luleå kommun, som det tredje bästa fastighetsköpet under hela 2015! Det betyder samtidigt att den säljande parten återfinns på en betydligt blygsammare placering. Sanningen är den att i kommunalrådens iver att locka externa investerare till Luleå, gjorde Rikshem inget annat än ett av 2015 års största klipp i landet.

Och vad ledde affären till i bostadsbristens Luleå? Paradoxalt nog, till att färre lägenheter kommer att byggas fram till 2019. I Lulebos planer låg nämligen att investera i 1 000 nya lägenheter fram till 2019. I och med affären med Rikshem sköts Lulebos investeringar i stället fram till 2023. Dessa 1 000 lägenheter ersattes med ett krav på Rikshem att bygga 560 lägenheter. Men inte till 2019. Rikshem har genom affärens konstruktion fått på sig att uppfylla detta krav fram till 2022.

Hur tänkte Luleås kommunalråd nu? Skulle inte externa investerare få fart på bostadsbyggandet i Luleå? Här gör kommunen en av 2015 års sämsta fastighetsaffärer i landet, samtidigt som man rycker bort flera hundratals nya lägenheter i Luleå fram till 2019!

Nu står vi inför Luleå kommuns nästa jättelika fastighetsaffär. Det är affären med Hemsö, som Niklas Nordström med största sannolikhet även nu kommer att framhäva som en makalöst bra affär. Frågan är, för vem?

Och kommer även denna affär, nu med Hemsö, att hamna i topp 3 bland de bästa fastighetsköpen under 2016? Med tanke på tempot och ivern att nu sälja lös stora delar av skolbeståndet i Luleå, är risken uppenbar. Affärer under tidspress är sällan en god idé för den säljande parten.

Nu är det dags att vi medborgare i Luleå kräver att Nordström och Stålnacke drar i nödbromsen. Vis av tidigare försäljning vill vi denna gång i varje fall se ordentliga konsekvens- och riskanalyser, innan fler affärer i miljardklassen kritas på.

I nära samverkan med dessa fastighetsaffärer, närmar vi oss nu ytterligare beslut om stora förändringar inom Luleå kommun, även dessa i avsaknad av riskanalyser och dessutom med dåligt underbyggda underlag. Nu går kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktige till beslut om "Framtidens skola", i en process som helt saknar medborgardialogens grundprinciper. Och det som sägs är att konsekvens- och riskanalyserna ska göras efter att beslutet om ny skolstruktur är taget.

Detta faktum, i kombination med det högt uppskruvade tempot, samt oviljan att ta till sig av alla synpunkter och förslag, från såväl allmänheten som av kommunens anställda lärare, gör att vi som medborgare blir förtvivlade. Demokratiska värden, som ska vara självklara i ett modernt samhälle, har satts ur spel.

Vi vill avsluta med att vara tydliga om att vi med detta inte tar ställning vare sig för eller emot utförsäljning av samhällsfastigheter. Vi är emot att affärer hastas igenom utan att först ta fram vare sig konsekvens- eller riskanalyser. Vi vill inte att medborgarnas företrädare fattar dessa avgörande beslut helt i blindo.

Samordningsgruppen Hela kommunen skall leva och lära

Källa: Fastighetsvärlden: http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/har-ar-arets-basta-affar-2015/