Våld drabbar oftast män

Våld. Ungefär 60 prcoent av alla misshandelsfall som anmäls handlar om bråk mellan män. Våldet mot kvinnor är däremot annorlunda framhåller debattörerna.

Våld. Ungefär 60 prcoent av alla misshandelsfall som anmäls handlar om bråk mellan män. Våldet mot kvinnor är däremot annorlunda framhåller debattörerna.

Foto: Berndt Dimeus

Norrbottens län2015-11-24 09:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SCB:s statistik om våldsbrott skapas en bild av det typiska misshandelsscenariot. En man är på krogkväll. På väg hem möter han en obekant man på Storgatan. Båda har druckit och efter några okvädesord är handgemänget ett faktum. Ingen blir allvarligt skadad och båda anmäler varandra. I bästa fall går de hem till tryggheten och livet går vidare. Detta utgör ~ 60 procent av alla anmälda misshandelsfall i Sverige i dag, det är ett problem och det kan vara traumatiskt för männen.

Våldet mot kvinnor är annorlunda. När en kvinna blir slagen är det oftast en bekant man som slår och våldet är ofta upprepat och har föregåtts av en lång normaliseringsprocess med psykisk nedbrytning. Hon kan inte gå till sitt trygga hem efter misshandeln, eftersom hemmet kanske är den minst säkra platsen för henne. Den 25 november är FN:s internationella dag för uppmärksammandet av mäns våld mot kvinnor, ett belysande som behövs.

Var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld från en man. Vi i Sverige tror oss ofta vara förskonade våldsamheter, men sanningen är att vi ligger sämre till än EU-snittet gällande kvinnovåld. Det behöver inte vara slag - många förtrycks på annat sätt; ekonomiskt, psykiskt, eller sexuellt. Våldet når sin ytterlighet i de cirka 20 kvinnor som varje år dödas i Sverige av en man, ofta en man som säger sig älska dem.

År 2004 misshandlades en kvinna till döds i Piteå kommun. Piteåuppropet blev känt över hela landet, med män som tog ställning mot våldet. Detta var ett lysande initativ - jämställda män som engagerar sig mot våldet och står upp mot sexism behöver bli fler. Feministiskt initiativ vill ändra samhällsklimatet, så att våldet och kvinnohatet förlorar sin acceptans. Att som politiker gå på stan, med eller utan järnrör, och kalla kvinnor för “hora” borde leda till avgångskrav.

Där F! sitter i kommunfullmäktige, bland annat Stockholm, har Kvinnojourerna fått ökat anslag i år; bidragen minskar i övriga landet. F! vill informera i skolan, stärka kvinnor under rättsprocessen och erbjuda stöd till de män som misstror sitt eget temperament. Samtyckeslagstiftning, ett medel mot det sexuella kvinnovåldet, står högt på vår prioriteringslista - så gör även hedersvåldet, en typ av kvinnovåld som ofta glöms bort i politiken.

Kvinnors sämre ekonomi, orsakat av ett ojämställt arbetsklimat, leder till rädsla att lämna en misshandlande man av praktiska skäl. Inte ens efter arbetslivet går kvinnan fri, då hälften av alla kvinnliga pensionärer lever under fattigdomsgränsen.

F! vill utjämna lönerna mellan män och kvinnor och kämpar för att pensionen ska baseras på de år en tjänat mest.

Attitydförändring och praktiska åtgärder krävs för att skapa trygghet för tusentals kvinnor i Sverige. Ett sätt är att besöka ljusmanifestationen som Tjej- och kvinnojourerna i Luleå anordnar klockan 12.00 den 25 november. Vi från F! hoppas att vi ses där.

Marielle Alvdal,

Joar Dahlblom,