Vänstern attackerar företagandet

Hotell – ett exempel. Enligt socialisternas uppfattning - det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet - så är hotellrummen mindre och sämre på grund av vinsten. Men så är det ju inte, menar debattören.

Hotell – ett exempel. Enligt socialisternas uppfattning - det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet - så är hotellrummen mindre och sämre på grund av vinsten. Men så är det ju inte, menar debattören.

Foto: Maja Suslin/TT

Norrbottens län2016-10-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu attackerar vänstern företagandet på basis av att vinst är föraktlig profit. De är emot vinsten som sådan eftersom de anser att den är ett hot mot välståndet. I första hand skjuter de in sig på välfärdsföretagande men deras kritik mot vinsten i välfärdsföretag skiljer sig egentligen inte från vinst i andra företag.

Hotell som gör vinst skulle kunna anses göra vinsten på gästernas bekostnad. Därför borde enligt socialistisk uppfattning hotell inte få göra mer än några procents vinst, eller helst inte alls. Då får gästerna, menar de, den bästa totalupplevelsen. Alla pengar går till rummet och boendet och inga pengar till en hemsk företagare. Faktum är att enligt socialisternas uppfattning – det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet - så är hotellrummen mindre och sämre på grund av vinsten. Frukosten är sämre eftersom ägaren tar hem vinsten i form av färre frallor, billigare marmelad och inga ägg. Tror de.

På samma sätt skulle man kunna hävda att vinsterna i livsmedelsindustrin urholkar konsumenternas dagliga näringsintag. De får enligt Jonas Sjöstedt och andra kommunister inte tillbaka mat för de pengar som de betalar. Det vill säga mindre makaroner och sämre kött i diskarna eftersom affärsägare, slaktare och grossister skor sig på konsumenternas pengar.

Men så är det ju inte. Eftersom man betalar för det man ska få. Och man får det hotellboende man ville, det man behövde och de vägar som krävs. Tack vare vinsten finns en ständig konkurrens och en ständig vilja att göra det bästa för konsumenten och de framgångsrika företagen blir bättre och större medan de dåliga förlorar kunder. Hotell som inte byter lakan får inga boende, byggföretag som inte bygger hela vägen får inga kontrakt och så vidare.

Det intressanta är att vänsterns skräckbilder framförallt återfinns i vänsterns idealsamhällen. I Venezuela ser vi hur kampen mot vinsten har lett till fattigdom och ett land utan toalettpapper. I Östeuropa nådde vägarna inte ända fram och maten fanns inte i livsmedelsaffärerna. Det finns ingen kommunistisk ekonomi som har förvaltat människornas resurser väl.

Därför är det anstötligt att vänstern, nu återigen bekämpar företagande på grund av den vinst som leder till utveckling, förbättring och till att kunderna och medborgarna styr. Utan vinst, ingen konkurrens och inga alternativ. Det blir bara de kommunala bolagen som kan överleva. Kommunala hotell, kommunala livsmedelsaffärer och statliga byggföretag. Det är en dröm för vänstern men en mardröm för medborgarna.

Det vore en bra idé om vänstern slutade bekämpa företag för att de är bra och i stället bekämpade dåliga skolor, dålig sjukvård, dålig äldreomsorg och dåliga förskolor. Det är inte vinsten och valfriheten som är problemet utan tron att man inte behöver bry sig och göra bättre än vad man kan. Nu är det dags att göra klart att vänsterpartierna angriper medborgarnas rätt till valfrihet och en bättre välfärd än vad vänstern kan erbjuda.

Isabella Hökmark,

riksdagsledamot (M)