Den 9 december är en dag som stora delar av svensk industri och transportnäring ser på med stor oro. Då kommer det slutgiltiga förslaget om kilometerskatt till regeringen, som kan innebära ökade kostnader på uppemot fem miljarder för svenska transportköpare och som kommer slå hårt mot konkurrensutsatta industrier i hela Sverige.
Att Sverige är ett land med stora avstånd borde inte komma som en överraskning för någon. Inte minst gäller detta för många av våra stora industrier. Företag inom jord- och skogsbruk, stål- och massaindustrier och gruvindustrin är bara några av de som kommer drabbas mycket hårt om regeringen gör verklighet av sitt förslag om en så kallad vägslitageskatt.
Vägslitageskatten kallades tidigare kilometerskatt, vilket är ett mer rättvisande namn, och har aviserats i både regeringens budget och i infrastrukturpropositionen. Lastbilen står för omkring 90 procent av de inrikes godstransporterna och kilometerskatten skulle innebära en ökad kostnad om 24 kronor milen för tunga lastbilar. För en åkerifirma som kör timmer innebär det en ökad kostnad på en halv miljon kronor om året, per lastbil. Den sammanlagda kostnaden för transportbranschen är mellan fyra och fem miljarder per år. Om den införs skulle det innebära en katastrof för både industrin och transportsektorn, två av våra viktigaste näringsgrenar.
Kristdemokraterna har föreslagit och jobbat hårt för att tillåta längre lastbilar på upp till 34 meter och tyngre last på upp till 74 ton. Regeringen har äntligen lyssnat och kommer tillåta detta på vissa vägar från och med mars 2017. Men medan man ger med ena handen, tar man med den andra och vill lägga en blöt filt över åkeribranschen med sin kilometerskatt.
På samma sätt som Kristdemokraterna drivit längre och tyngre lastbilar vill vi tillåta längre och tyngre godståg, i ett första steg vill vi harmonisera tåglängderna med Danmark och Tyskland till 830 meter för att skapa bättre förutsättningar för godstransporter i hela Sverige som dessutom minskar transportsektorns koldioxidutsläpp.
Målet måste vara att alla trafikslag är viktiga och ges rätt förutsättningar. Lastbilstransporter är livsnödvändiga. Sjöfarten och järnvägen är även de bra, nödvändiga och miljövänliga transportslag, men de kan aldrig ersätta lastbilstransporterna inom landet. Det syns tydligt i statistiken. 90 procent de svenska inrikes godstransporterna sker med lastbil, närmare 70 procent av transporter till utlandet sker med båt. Olika transportslag har olika fördelar, men lastbilen är oersättlig för svenskt näringsliv, inte en kassako för regeringen.
Den skatt som regeringen vill införa hotar åkeribranschen, jobben och leder till högre transportkostnader för hela näringslivet. I slutändan kommer konsumenterna betala och svensk konkurrenskraft drabbas negativt. Det är raka motsatsen till vad Sverige behöver.
Kristdemokraternas besked är tydligt: Vi säger nej till regeringens straffskatt på avstånd.
Robert Halef (KD),
trafikpolitisk talesperson
Anette Asplund (KD),
partidistriktsordförande i Norrbotten