Vår tro på rättsstat och tolerans måste segra

Norrbottens län2015-12-22 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den fria världens öppna och demokratiska samhällen är byggda på värderingar om individens frihet, ömsesidig respekt och tolerans gentemot personer med andra uppfattningar. De fruktansvärda terrordåden i Paris visar åter att det finns krafter som attackerar friheten och demokratin och som mördar urskillningslöst som en del av en extremistisk kamp.

En ökad radikalisering är ett hot mot allas vår trygghet. Att ensamma gärningsmän radikaliseras framför datorn eller att unga som haft en vardag i Europa med skola och läxor plötsligt begår grova brott i Syrien – eller återvänder för att mörda oskyldiga i Paris – kan aldrig tolereras. I riksdagen har alliansen därför föreslagit fler och skärpta åtgärder för att vässa det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Det är glädjande att regeringen och alliansen i justitieutskottet har nått en överenskommelse om bekämpning av terrorism, där vissa förebyggande åtgärder ingår. Alliansen i konstitutionsutskottet arbetar nu för en uppgörelse med regeringspartierna om ytterligare delar av det förebyggande arbetet.

Terrorexperter menar att kampen mot terrorismen avgörs i Europas förorter. Vi måste vinna unga människors stöd för demokrati och mot extremism.

Internet används ofta för att sprida våldsförhärligande budskap. Det är angeläget att bemöta extremismen och ifrågasätta påståenden och mytbildning, men också att sprida positiva motbudskap om demokrati. Detta kan främjas genom uppdrag till myndigheter, men också genom stöd till organisationer som vill engagera sig. Vissa åtgärder ingår i överenskommelsen mot terrorism, men ytterligare steg behövs.

Det bör utredas om skolans ansvar behöver tydliggöras och det brittiska arbetet bör då studeras. Den prevent duty (”plikt att förhindra”) som Storbritannien införde tidigare i år innebär ett förtydligat ansvar för skolhuvudmän och andra som arbetar med unga att identifiera ungdomar som löper särskild risk att utsättas för påtryckningar som kan leda till radikalisering och att slå larm om sådana personer identifieras.

För att få olika former av organisationsbidrag som finansieras med skattepengar bör krävas att man står bakom grundläggande demokratiska principer. Detta, som Alliansen krävt sedan tidigare, är nu en del av överenskommelsen mot terrorism.

Att främja avhopp från våldsbejakande rörelser är viktigt. Avhoppare kan också avskräcka andra från att ansluta sig. Det är härutöver betydelsefullt att samhället har beredskap för att hantera återvändare som misstänks ha begått grova brott utomlands, men inte kan åtalas till följd av bristande bevisning.

Rekryteringen till våldsbejakande organisationer måste upphöra. Överenskommelsen mot terrorism innehåller steg i rätt riktning, men fler förebyggande åtgärder behövs. Nyligen attackerades vår demokrati och vårt sätt att leva i Paris. Varje dag försöker extremisterna också vinna ungas värderingar runt om i Europa. Vår öppenhet, vår tro på människans okränkbarhet och vår tro på rättsstat och tolerans måste segra.

Andreas Norlén,

ordförande (M) i riksdagens konstitutionsutskott