Våra flyktingbarn - vår tids utmaning

Flyktingbarn. Den 21 mars samlas tolv organisationer på Kungliga slottet för att delta i en workshop för att berätta vad de gör för flyktingbarnen.

Flyktingbarn. Den 21 mars samlas tolv organisationer på Kungliga slottet för att delta i en workshop för att berätta vad de gör för flyktingbarnen.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbottens län2016-03-20 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 21 mars samlas tolv organisationer på Kungliga slottet för att delta i en workshop.

De har bjudits in av drottning Silvia och var och en av dem kommer att få möjlighet att berätta vad de gör för flyktingbarnen i dag och om det finns möjligheter till samarbete. Initiativet är berömvärt.

Men arbetet brådskar.

En undersökning bland 3 000 ungdomar som Mentor genomförde i somras visar att:

• hälften känner sig oroliga, ångestfyllda, ledsna eller nedstämda vid tanken på framtiden.

• nästan hälften säger att de inte har någon vuxen att tala med.

Det var innan flera kommuner Lex Sarah-anmält sig för att de inte klarar mottagandet av det stora talet ensamkommande flyktingbarn - 12 500 ifjol - som anländer med trauman från krig och från en resa under vilken de ofta fått armbåga sig fram för att klara.

Det som krävs för att börja nysta upp problemen är vuxna som lyssnar, tar unga på allvar och inkluderar dem i vardagen. Och då politiken för närvarande inte förmår något blir det för mig allt tydligare att företagen måste göra jobbet - innan Sverige går in i ett nationellt krisläge.

Under klimatmötet i Paris blev det tydligt att det numera är klimatsmarta företag som genom sina hållbarhetsåtaganden tagit över ledningen från politiken. Numera tar näringslivet klimatdelen i CSR-policyn på allvar.

Det finns redan en handfull framsynta företag, som H&M, SEB, JM och Peab, som dagligen jobbar med de tre viktiga faktorer som behövs för att vända på situationen för våra unga: mentorskap, skolsamarbeten och hjälp med att bygga de sociala nätverk som är grundläggande för att kunna skapa sig en trygg och stabil framtid.

Innovationskraft och företagsamhet lyfte en gång Sverige ur fattigdomen. Det är dags att företagen återigen åtar sig en historisk uppgift. Företagen har den makt, den relevans och den utbildning det krävs för att ännu en gång lyfta Sverige - och kan med sina metoder, sin kompetens och sitt allvar väga upp politikens tillkortakommanden.

Mentor och liknande seriösa organisationer har redan de verktyg som behövs: Erfarenhet och kunskap för att arbeta med ungdomar, samt effektiva ramverk och organisationer för mottagande och stödjande av ensamkommande flyktingbarn. För 500 000 kronor kan 3 000 ungdomar lära sig om arbetslivet eller 100 ungdomar få en alldeles egen mentor att träffa och få stöd av under ett år.

Vi har stöttat över 50 000 ungdomar och gett dem självkänsla och framtidstro sedan vi startade för 20 år sedan. Vi har det största och bästa mentorprogrammet för ungdomar i Sverige med väl inarbetade rutiner. Vi upplever behoven hos alla ungdomar som dagligen kommer till oss och är beredda att göra mer. Men för att klara det behöver vi fler företag som är beredda att gå före och ta sin del av ansvaret.

Karin Jordås,

generalsekreterare Mentor

Fotnot: Drottning Silvia är hedersledamot i Mentor, en ideell organisation som arbetar med ungdomar i 13-17-årsåldern.