Vårda även personalen

Kunskap. Vi behöver bli bättre på att ta vara på den utvecklingskraft som finns hos våra medarbetare, skriver debattörerna.

Kunskap. Vi behöver bli bättre på att ta vara på den utvecklingskraft som finns hos våra medarbetare, skriver debattörerna.

Foto: Erik Nylander/TT

Norrbottens län2016-11-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som nyvald ordförande i "vårdpartiet" Kristdemokraternas landstingsgupp känner jag att det är dags att presentera en del av vad vi vill och saknar i landstingspolitiken.

Först vill vi från KD i Norrbotten markera det aktuella ställningstagandet i fråga om storregioner. Vi säger nej! Nu ser vi att man även i Stockholm har insett att det är dags att tänka efter och lyssna på folket utanför storstäderna. Första steget blev att skjuta upp beslutet, sedan hoppas vi att förslaget hamnar i papperskorgen.

Här hemma i Norrbotten ser vi att det saknas en bra personalpolitik inom vården. Man behöver inte sitta i landstingsfullmäktige för att se det, man ser eländet via massmedia.

Beslut tas i landstingshuset, media förmedlar det till personalen. Personalen skriver sina tankar i tidningen och landstingsledningen läser det. Vad händer? Jo man kör processen ett varv till och gör om beslutet. Vi kristdemokrater saknar den naturliga dialogen.

Jag och mina vänner i KD tänker ge väljarna en chans att välja in ett riktigt vårdparti i det framtida Norrbottens regionfullmäktige, ett parti som verkligen vill prioritera vården i landstinget. Här gäller det inte endast vården av patienter, utan även vården om alla läkare, sköterskor och alla andra anställda.

Ett enkelt förslag som jag kommer att lägga fram i fullmäktige är; ta reda på vad anställda tycker och tänker. Ta vara på de anställdas åsikter och ifrågasättanden. De kan säkert ge många förslag på hur man förbrukar mindre resurser men ändå åstadkommer en fantastisk vård. En ännu tryggare personal ger ännu bättre vård, en personal som trivs bättre blir effektivare och en personal som känner sig mer prioriterad och hörd kommer att locka fler kollegor till landstinget. Man ska inte ha en enda anledning att söka sig till stafettjänster med vår politik. Det finns andra anledningar än lönen som är orsaken till att man blir stafettläkare.

Så länge som landstinget finns till ska det vara en bra och attraktiv arbetsgivare. Det måste bli ett slut med skrivbordsprodukter i fråga om besparingar. Det finns inga dåliga arbetsplatser, men det finns dåliga ledningar och chefer.

Håkan Kero, Pajala

ordförande i Kristdemokraternas landstingsgrupp i Norrbotten