Varför inte Natomedlemskap?

Trovärdighet. Ett svenskt Natomedlemskap handlar om att skapa trovärdighet i Sveriges försvarsförmåga menar debattören.

Trovärdighet. Ett svenskt Natomedlemskap handlar om att skapa trovärdighet i Sveriges försvarsförmåga menar debattören.

Foto: Virginia Mayo

Norrbottens län2015-11-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna har nu tagit ställning för ett svenskt Natomedlemskap. Därmed står fyra allianspartier bakom ett gemensamt krav och anger färdriktningen framåt. Frågan har skiftat från ”varför Nato” till ”varför inte Nato”?

Socialdemokraterna vill dock inte erkänna att världen har förändrats. S vill inte ens överväga ett medlemskap i Nato trots ett försämrat säkerhetsläge.

Ett svenskt Natomedlemskap är helt centralt för att stärka vår säkerhet i en orolig omvärld. Den ryska annekteringen av Krim och aggressionen mot Ukraina visar att Rysslands tröskel för att använda militärt våld sänkts betydligt. Dessutom visar Rysslands agerande att man inte respekterar vare sig europeiska staters gränser eller deras rätt att själva välja om de vill närma sig Nato eller EU. Det kräver att vi stärker Sveriges försvar, men även tar fram en färdplan mot ett svenskt Natomedlemskap.

Ambassadör Tomas Bertelman presenterade hösten 2014 sin utredning om Sveriges internationella försvarssamarbeten. Slutsatsen är att Sverige redan förknippas med Nato, men utan att vi som land får de fördelar i form av ömsesidiga säkerhetsgarantier som ett medlemskap innebär. Skillnaden mellan att vara partnerland till Nato jämfört med ett formellt medlemskap har också ökat som ett resultat av Ukrainakrisen och Natos ökade fokus på det kollektiva försvaret.

Regeringen Löfvens otydlighetspolitik förvärrar det problemet - S håller fast vid allianslösheten och inleder samtidigt samarbeten med andra länder som bara sägs gälla i fredstid. Vi får inte några säkerhetsgarantier tillbaka som på allvar skulle kunna stärka Sveriges säkerhet. Sverige blir med den politiken ett säkerhetsvakuum som bidrar till en ökad osäkerhet i vår region av världen.

Frågan allt fler ställer sig nu är snarast - varför inte Nato? Med all rätt. Vi får inte använda oss av en gammal karta när vi nu ska orientera oss i ny, svår och osäker terräng. Gamla partisnäva låsningar får inte hindra oss från att anpassa vår säkerhetspolitik när läget i omvärlden försämras. Sverige är en del av den europeiska säkerhetsgemenskapen via EU-medlemskapet och har ett långtgående samarbete med Nato. Vi tar därigenom ställning för grundläggande värderingar som demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Värderingar som är hotade på många ställen i världen.

Därför är det oansvarigt att statsminister Stefan Löfven bidrar till osäkerhet genom att inte ta behovet av ett svenskt Natomedlemskap på allvar. Statsministern har dessutom lika felaktigt som olyckligt hänvisat till Sverige som en geografiskt fri yta mellan Nato och Ryssland. Detta är en dålig signal till omvärlden, inte minst för våra baltiska grannar som vi genom vår solidaritetsförklaring har lovat att hjälpa i händelse av kris eller konflikt.

Ett svenskt Natomedlemskap handlar om att skapa trovärdighet i Sveriges försvarsförmåga och en tydlighet kring vad vi står för. Kristdemokraternas och Centerpartiets ja till Nato är viktiga steg på vägen som vi moderater välkomnar. Nu behöver Sverige en färdplan för ett svenskt Natomedlemskap.

Hans Wallmark,

riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson (M)