Svenska Fotbollsförbundets beslut att skrota serietabellerna och att sluta utse totalsegrare i cuper för barn upp till och med tolv år har rört upp många heta känslor runt om i Sverige. Debatten rasar i både media och på sociala medier.
Vi på Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna tycker att det är ett bra och klokt beslut som ligger i linje med det Svensk idrott tillsammans har beslutat om - att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt.
I stället för att reagera med upprördhet, reflektera över vad beslutet verkligen innebär och titta i stället ur barnens perspektiv. Beslutet innebär inte att det blir förbjudet att vinna. Matcher kommer att spelas som vanligt där lagen kämpar om segern. Det som försvinner är bara sammanräkningen av flera resultat. Vi har svårt att förstå varför debatten är så het, varför inte fler ropar heja, heja. Svenska Fotbollsförbundets beslut gör att resultatet i varje enskild match avdramatiseras. Man vinner eller förlorar, vänder blad och går vidare. Risken för att laget toppas och att ett barn får känna sig mindre värd när det lämnas på bänken minskar. Det minskar pressen på barnen och ger ledarna möjlighet att fokusera på spelarnas prestationer och långsiktiga utveckling, både som idrottare och människa, istället för på kortsiktiga resultat.
Den undersökning som Sifo gjorde om barn- och ungdomsidrott på uppdrag av Rädda Barnen i början av året visar att barn och vuxna tänker väldigt olika. Bara tre procent av barnen tycker att det är viktigt att vinna. Allt för många säger sig ha erfarenhet av att laget toppats. Vuxnas hunger efter segrar får aldrig gå ut över barnen. Vi önskar att vi kunde säga att det aldrig sker. Här har Norrbottens Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna en viktig roll. Vi lyfter fram Svensk idrotts gemensamma värdegrund; glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel och arbetar för att norrbottnisk idrott lever efter den.
Vi måste få ännu fler ledare, föreningar och föräldrar att känna sig trygga i att tänka bredd före elit och vara trygga i att det första även ger det andra. Det är så framtida vinnare skapas. Forskning tyder på att ju fler vi kan behålla längre upp i åldrarna ju fler elitidrottare kommer vi att få fram. Ändå vågar en del vuxna inte lita på forskningsrapporterna, utan fortsätter ohämmat jaga efter tidiga resultat.
Idrotten måste våga tänka nytt och öppna sina sinnen för förändring.
I samband med Norrbottens Idrottsgala, som går av stapeln den 14 maj i Luleå, planerar vi för en inspirationskonferens för länets idrottsföreningar. Vår tanke är att vi där ska fyra av ett startskott till förändring. Tillsammans ska vi se nya möjligheter att utforma idrotten så att alla barn känner sig välkomna och väljer att idrotta i förening hela livet. Vi kan inte ignorera modern forskning, strunta i barnen och köra på i gamla hjulspår. Det håller inte!
För Norrbottens idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna
Leif Nordström,
ordförande
Katarina Halvardsson,
distriktsidrottschef
Jakob Boudin,
idrottskonsulent med ansvar för barn- och ungdomsidrott
Fotnot: Redan 2006 tog Norrbottens Fotbollsförbund beslut om att ta bort serietabellerna för barn upp till 12 år. Beslutet infördes 2007. Däremot har segrare i cuper korats.