Sverige behöver försvaras, men vi gör inte det genom att väcka den vilande värnplikten. Det är inte den ekonomiskt attraktiva lösningen på försvarets personalbrist som många tänker sig att det är. Det finns flera anledningar till varför vi inte har tillräckligt med soldater, bland annat betalar vi dem för dåligt - och det bör åtgärdas så fort som möjligt. Sverige klarar sig bättre utan värnplikt.
Det finns ett allvarligt ekonomiskt felslut gällande värnpliktens ekonomi. Den är inte kostnadsfri. Det är lätt att tänka att värnplikten inte kostar någonting då ingen eller en väldigt liten lön betalas ut till den värnpliktige. Det vi inte ser är de riktiga ekonomiska kostnaderna. Kostnaden då den värnpliktige inte är en del av arbetsmarknaden.
Det är inte först och främst det första året på arbetsmarknaden som går förlorat, utan snarare ett genomsnittligt år i arbetslivet - då det kommer bli ett år kortare. Det kan vara en ingenjör som jobbar ett år mindre, eller en läkare som spenderar ett år mindre med att hjälpa människor. Det innebär att staten går miste om skattepengar. Individen kommer inte betala in till pensionen under ett år och lönen kommer att utvecklas några procent sämre än en jämnårig, som får ett extra år på arbetsmarknaden och därigenom mer arbetslivserfarenhet.
Tänk er en person som jobbar som byggnadsarbetare med en lön på runt 35 000 kronor. Arbetsgivare står också för inbetalningar av pension och sociala avgifter. Tänk även att arbetaren skapar ett större värde än vad den kostar för företaget - vore inte så fallet skulle företaget inte finnas kvar speciellt länge. Den verkliga kostnaden är alltså det som inte byggs, pensionspengarna som inte skapas, lönen som inte betalas ut från byggföretaget och den lilla kostnaden som försvarsmakten betalar till den värnpliktige i form av lön. Det blir långt mer än 35 000 kronor per värnpliktig och månad.
Vi betalar våra soldater skamligt dåligt. Ska vi då vara förvånade att ingen vill ha jobbet? Man behöver inte vara rekryterare för att förstå att om man sätter en alldeles för låg lön kommer få eller ingen att söka jobbet, speciellt om man kan få bättre betalt någon annanstans. Enligt intresseorganisationen Svensk soldat ligger ingångslönen för en soldat på 16 125-19 740 kronor per månad, beroende på kompetens och befattning. Lönen kan variera beroende på olika typer av tillägg. Hade de svenska soldaterna varit invandrare hade de utvisats för länge sedan om Migrationsverket hade fått bestämma - så låg är lönenivån.
Vårt förslag är att vi, i stället för att införa ett värnpliktssystem som Försvarsmakten inte är speciellt intresserad av, bör betala ut en lön som gör att platserna fylls. Lönen kan med fördel kompletteras med att under tiden för soldatkontraktet, som sträcker sig över flera år, får soldaterna möjlighet till en viss studietid för universitetsstudier eller yrkesutbildning - för att kunna förbereda sig för en civil karriär efter soldatyrket.
Om målet är ett bättre försvar är värnplikten inte den bästa lösningen. Att förespråka värnplikt är liktydigt med att förespråka mindre försvar för begränsade pengar. Vi betvivlar inte att värnplikten kan ha förtjänster för samhället och för dem som genomför den, men för Sveriges försvar finns det bättre vägar att gå.
Jonas Grafström,
tidigare vice riksordförande Moderata studenter
Isak Lundberg,
distriktsordförande MUF Norrbotten