Svar på debattinlägget "Maskinen är väldigt trasig" från personalen på ortopeden i Sunderbyn publicerat i Kuriren den 2 september.
Vi måste skapa förutsättningar som gör det möjligt att orka med ett krävande arbetsliv. Det är speciellt viktigt om man arbetar inom ett vårdyrke - Sveriges viktigaste jobb. Vi har därför full förståelse för den frustration som finns hos många medarbetare som känner att man trots ett stort engagemang inte orkar med att "springa fortare". Det är inte heller det som är meningen.
Att arbeta på en ortopedavdelning är krävande. I takt med att vi blir allt fler äldre, ökar också antalet multisjuka patienter. När dessa även har frakturer som behöver tas om hand blir vårdbehovet extra stort. För att förbättra situationen på ortopedkliniken har det genomförts ett antal åtgärder som till exempel att öka antalet sjuksköterskor på natten, anställda fler undersköterskor, omvandla deltidstjänster till heltider samt uppgiftsväxling av vissa arbetsuppgifter från sjuksköterskor till undersköterskor. Detta är några steg på vägen, men naturligtvis måste fler saker göras för att säkra en god arbetsmiljö.
När det gäller nya arbetstidsmodeller, så provar Norrbottens läns landsting ett antal sådana just nu. Dessa modeller ska utvärderas under hösten, samtidigt som landstinget avvaktar det centrala partsgemensamma arbetet som pågår just nu mellan SKL och Vårdförbundet/Fysioterapeuterna, gällande att träffa en principöverenskommelse om centrala arbetstidsbestämmelser. Innan fakta och lärdomar från de pågående arbetstidsmodellerna har utvärderats, avvaktar landstinget med att införa ytterligare arbetstidsmodeller.
I dag tar vi fler prover, gör fler undersökningar och utför fler behandlingar än förut, vilket ställer större krav på våra medarbetare än tidigare. Det kräver att vi tillsammans fortsätter att utveckla nya effektiva arbetssätt som är hållbara över tid. Då kommer vi också att kunna ge våra patienter en god vård utan att medarbetarna ska behöva känna sig som en kugge i ett maskineri som gnisslar.
Jonas Thörnqvist,
biträdande landstingsdirektör
Per Berglund,
divisionschef länssjukvård