I en tid av kraftig ekonomisk turbulens i vår omvärld har svensk ekonomi uppvisat unik stabilitet och motståndskraft. När andra länder har varit tvungna att skära i utgifter och höja skatter har vi i Sverige kunnat satsa för att hålla hjulen igång. När andra länders statsskuld har skenat har den svenska legat stabilt på en relativt låg nivå, och till och med minskat något.
Ett viktigt skäl till detta är vårt finanspolitiska ramverk, som ger tydliga ekonomiska restriktioner för vad politiken får och inte får göra och som därför fungerar som en försäkring mot framtida kriser.
I ramverket ingår bland annat överskottsmålet, vilket begränsar möjligheterna för en regering att genomföra ofinansierade utgiftsreformer - det vill säga att dra på staten stora kostnader utan motsvarande intäkter.
Ramverket, inklusive överskottsmålet, har tjänat Sverige väl och borde vara viktigt för att säkerställa motsvarande stabilitet också vid framtida kriser.
Det är därför mycket oroande att regeringen nu ensidigt vill ta bort överskottsmålet. Det outtalade men uppenbara motivet är att regeringen behöver frigöra resurser, eftersom man saknar finansiering för de vidlyftiga vallöften de olika partierna i regeringsunderlaget gav i valrörelsen.
Vår uppfattning är att överskottsmålet är en del av hela ramverket, vilket inte regeringen ensidigt varken kan eller bör ändra.
Därför kräver vi nu, genom ett initiativ i riksdagen, att regeringen snarast tillsätter en kommission med uppdrag att utreda hela det finanspolitiska ramverket i ett långsiktigt perspektiv. Det räcker inte med en snabbutredning av en enskild myndighet, det krävs en både bredare och djupare parlamentarisk beredning och förankring.
Sverige har efter Alliansregeringens åtta år vid makten en av de starkaste ekonomierna i Europa med en relativt låg statsskuld. Det gör det därför möjligt att se över ramverket, inklusive överskottsmålet. Men, en sådan översyn måste ske på ett seriöst och grundligt sätt, med bred förankring i riksdagen.
En ramverkskommission bör komma på plats så fort som möjligt men fram till att den lämnat sina förslag, sannolikt våren 2017, bör regeringen lämna det finansiella ramverket och överskottsmålet oförändrat.
Ulf Kristersson (M),
ekonomisk-politisk talesperson
Krister Hammarbergh (M)
riksdagsledamot från Norrbotten