Nu är det jul igen! Årets mest traditionella måltid, julbordet, förändras i takt med tiden. Det är inte längre bara julskinkan som står i fokus. Fyra av tio svenskar vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet, visar en ny Sifo-undersökning som Coop låtit göra. Samtidigt uppger nästan hälften av svenskarna att de kommer att välja ekologisk mat i jul.
Under årens lopp är det många rätter som har kommit och gått på julbordet. Grishuvudet och julgäddan har försvunnit. Lutfisken och dopp i grytan blir allt mer sällsynta. Och nu börjar vi ana att framtidens julbord kommer att bli grönare.
Men det handlar inte bara om vad vi äter mellan jul och nyår. Det är under resten av året som den största påverkan sker. Livsmedelsverkets råd är att vi inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan, men många av oss äter betydligt mer än så.
Nu kan vi se att allt fler vill äta mer grönt. Samtidigt är det en utmaning när vardagen är jäktig, fantasin tryter och familjen är vrålhungrig. För att inspirera den som vill äta både grönt, gott och ekologiskt skapade vi ”Den nya vardagsmaten”, med enkla och klassiska recept där du själv kan välja hur mycket kött du vill äta.
Här kommer våra tips för en grönare jul och ett gott nytt år:
1. Minska på köttet. Byt ut hälften av köttfärsen mot mosade kokta vita bönor i julbordets köttbullar, och blanda ut köttfärssåsen med morötter under året.
2. Frossa i säsongens gröna. Njut av rödbetor och grönkål på julbordet och satsa under resten av året på grönsaker i säsong. Det minskar både kostnader och utsläpp.
3. Välj schysst kött. När du köper kött - välj svenskt för bättre djurvälfärd. Givetvis kan du köpa julskinkan på Coop, och vi säljer bara svenska hela julskinkor.
4. Byt till eko. Börja med att byta ut de basvaror som ger störst nytta för miljön – till exempel kaffe, mjölk, potatis, bananer och kött.
Vi på Coop har länge arbetat för en hållbar matkultur. Vid middagsbord i hela landet, från norr till söder, märker vi att det håller på att ske en förändring. Nu uppmanar vi alla julbordsfantaster, matälskare och hemmakockar i Norrbotten att hänga på den gröna matrevolutionen – för den har bara börjat!
Louise König,
hållbarhetschef på Coop