Vi vill och kan ta ansvar för vården

Debatten. Ska även handla om vad hälso- och sjukvården ska innehålla och bidra med i länet och för dess invånare menar debattörerna.

Debatten. Ska även handla om vad hälso- och sjukvården ska innehålla och bidra med i länet och för dess invånare menar debattörerna.

Foto: ERIK G SVENSSON

Norrbottens län2015-06-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu ligger det mesta av debatt och fokus i landstinget på organisatoriska och ekonomiska frågor. Budgetramar som ska hållas, vad som ska ligga var och vad vi inte har möjlighet att göra just nu. Vi vill nu att debatten även handlar om vad som hälso- och sjukvården ska innehålla och bidra med i länet och för dess invånare. Vilken service ska ges, vilka behandlingsmetoder ska finnas och vilka mediciner ska användas.

Länets befolkning är äldre än genomsnittet i övriga Sverige. 22 procent av befolkningen är 65 år eller äldre att jämföra med rikssnittet på 19 procent.

Skillnaderna mellan våra kommuner är också stora. I Överkalix är andelen 65 år och äldre 32 procent, medan Luleå och Kirunas andel uppgår till 20 procent. Det finns även stora skillnader i hälsa. Därför varierar också behovet av vård. Något vi självklart måste ta hänsyn till i organisering och planering. Som exempel är hälsostatusen i delar av östra Norrbotten oroande låg. Därför driver landstinget ett viktigt arbete med att stärka hälsan hos barn och unga i Haparanda.

Kalix sjukhus är också noden för ett arbete med vård på distans. Målet är att hälsocentralerna i östra Norrbotten genom tekniska lösningar ska kunna ha vårdkontakt och stöd av läkare som finns på Kalix sjukhus. Det är viktigt att kompetensen kommer alla patienter till del.

Alla nu aktuella satsningar på utbyggnad av bredband ska därför användas i sjukvården. Nu ligger utmaningen framförallt i förändringen av vårdens eget arbetssätt och rutiner. Vård på distans, glesbygdsmedicin och digitala vårdrum är en del av framtidens sjukvård i Norrbotten.

Rekryteringen av nya medarbetare är en annan viktig förutsättning för framtidens välfärd. Det är en anledning till att landstinget erbjuder nyutbildade sjuksköterskor en ingångslön över rikssnittet. Landstinget är vidare engagerat i Vård- och omsorgscollege för undersköterskor och erbjuder praktikplatser under utbildningen.

Tillsammans med den regionaliserade läkarutbildningen har Sunderby sjukhus i dag blivit en central utbildningsnod för hela hälso- och sjukvården i Norrbotten. Därför är det också viktigt att fortsätta den fysiska utbyggnaden på Sunderby sjukhus för att skapa en dynamisk utbildningsmiljö som attraherar nya medarbetare.

Närsjukvården via våra hälsocentraler är en central del av samhällsbygget och en hörnsten för tryggheten i samhället. Därför måste vi se samhällsförändringarna genom våra "hälso- och sjukvårdsglasögon". Människor arbetspendlar i större utsträckning, går sina utbildningar på andra orter, flyttar och flyttar in. Bostadskvarter förändras, städerna växer medan befolkningen i våra mindre samhällen minskar.

Även länets hälsocentraler måste i dessa samhällsförändringar ges möjlighet att växa, skapa nya utbildningsmiljöer och bli attraktiva för nyrekrytering.

Tillsammans tar vi ansvar för framtidens hälso- och sjukvård i Norrbotten.

Maria Stenberg (S)

Anders Öberg (S)

Glenn Berggård (V)

Agneta Granström (MP)