Parisavtalet har som mål att begränsa jordens uppvärmning. Sverige, likväl som flera andra länder, har förbundit sig att bidra till det. I Norrbotten ska vi göra vår del.
Digitaliseringens betydelse för hållbar tillväxt var temat för det Regionala partnerskapet vid mötet 27 september. Att digitaliseringen är viktig i Norrbotten och hela Norrland, med de fysiska avstånden som finns mellan olika orter och bebyggelse, är vi alla överens om. Att kunna kommunicera och utföra tjänster via 4G och via fiber har blivit helt nödvändigt i dagens samhälle.
De brister som finns i yttäckning av denna infrastruktur i länet måste därför åtgärdas så alla kan ta del av det.
Digitaliseringen har också betydelse för näringslivsutvecklingen med Facebookhallar, datacenter, FoU vid LTU och inom Ericson, med mera, som viktiga företeelser. Allt fler beställer varor och tjänster via nätet.
När det kommer till att utveckla användningen av e-tjänster inom offentlig verksamhet har det inte gått lika fort. Den offentliga sektorn hinner inte riktigt med (Skatteverket undantaget).
Inom Norrbottens läns landsting (NLL) finns sedan ett par år en strategi för vård på distans. Det utvecklingsarbete som har förekommit under några år har rönt uppmärksamhet internationellt och NLL är nu en av EU utnämnd "Reference Site" inom e-hälsa. Ett breddinförande av vård på distans har påbörjats.
Inte minst i Östra Norrbotten har samverkan mellan hälsocentralerna och Kalix sjukhus visat sig vara framgångsrikt för säkert akut omhändertagande och för virtuella besök/återbesök inom specialistsjukvården.
I andra landsting pågår liknande arbeten. Till exempel har man i ett landsting listat ett antal symtom där man vill att patienten inte ska komma till hälsocentralen, utan i stället koppla upp sig för konsultation: magsjuka, hosta, snuva och så vidare. Allt för att undvika smittspridning och ytterligare belastningar på vården.
I Strategiska planen för 2017-2019 och i landstingsstyrelsens plan för 2017 anges tydligt att vård på distans ska utökas i Norrbotten. Eftersom den tekniska infrastrukturen i huvudsak redan finns, så ligger fokus på förändring av vårdens arbetssätt och rutiner.
Patienterna är med på detta, de vill ha vård för att bli friska och efterfrågar inte nödvändigtvis direkt mänsklig kontakt. Landstingets satsningar för ökade möjligheter till diagnos och konsultation på distans kommer att kunna bidra till att förbättra tillgängligheten till vård och flytta den närmare invånarna, till och med in i hemmet. Verksamheten ska därför informera och arbeta för att erbjuda patienterna kontakt eller vård med hjälp av e-tjänster och distansöverbryggande teknik.
Förhoppningen är att detta också skall bidra till hållbara livsmiljöer genom att fler vårdkonsultationer och behandlingar kan ske på distans inom den specialiserade vården, och även från hälsocentraler. Resandet kan därigenom komma att minska.
Landstingsstyrelsens kommer att följa upp antalet kliniker som har planerad mottagning på distans både inom den specialiserade vården och bland hälsocentralerna. Som stöd i detta ska ett kliniskt center för den distansöverbryggande vården utvecklas.
NLL är beredda att fortsätta gå i främsta ledet för en utvecklad vård som når patienterna. En vård på distans.
Glenn Berggård,
landstingsråd (V)
Agneta Granström,
landstingsråd (MP)