Viktigt agera ansvarsfullt

Försvars- och säkerhetspolitiken. Måste präglas av långsiktighet och väl avvägda beslut för att främja fred, stabilitet och 
säkerhet menar debattören.

Försvars- och säkerhetspolitiken. Måste präglas av långsiktighet och väl avvägda beslut för att främja fred, stabilitet och säkerhet menar debattören.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Norrbottens län2015-11-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På debattsidan den 12 november publicerar Hans Wallmark (M) ytterligare ett inlägg i den moderata kampanjen för att försöka få Sveriges befolkning att tro att ett Natomedlemskap är det all allena som skulle kunna rädda vårt land vid en eventuell krissituation.

Hans Wallmark vet att detta inte är sant och jag kan inte låta bli att undra om detta är ett sätt att skyla över det faktum att den gamla moderatledda regeringen under åtta år konsekvent och ogenomtänkt skar ner det svenska försvaret. Den gamla regeringen avskaffade bland annat beredskapspolisen och värnplikten och använde försvarsmakten som budgetregulator. Det går bevisligen snabbt att rasera goda strukturer och den socialdemokratiska regeringen arbetar nu hårt för att återuppbygga försvaret och ge försvarsmaktens kompententa personal de resurser de behöver för att bedriva sin viktiga verksamhet.

I mitt uppdrag som vice ordförande i Försvarsutskottet har jag deltagit i, och kommer också framgent att delta i, Nato parlamentariska församlings möten runt om i Europa och i USA. Vi socialdemokrater har ingen beröringsskräck med Nato. Tvärtom, vi formaliserar samarbetet på ett djupare sätt än någonsin den gamla moderatledda regeringen gjorde. Men vi vet också att det i ett allt mer ansträngt säkerhetspolitiskt läge är av största vikt att agera ansvarsfullt, pragmatiskt och att hålla huvudet kallt. En ändring av den svenska säkerhetspolitiska doktrinen skulle förändra och få effekter på hela den säkerhetspolitiska kartan i vår del av världen. Vi ska inte bidra till ytterligare spänningar där risken för missförstånd ökar. Sverige för en defensiv politik på området, vårt främsta mål är fred, frihet säkerhet och stabilitet. Vi ska agera ansvarsfullt och koncentrera oss på att fullfölja de försvars- och säkerhetspolitiska beslut som riksdagen i demokratisk ordning fattat beslut om.

Jag är mycket glad och stolt över de bilaterala samarbeten som den svenska regeringen utökar och fördjupar med länder som delar våra demokratiska grundvärderingar. Regeringen stärker den transatlantiska länken och utökar samarbetet med USA. Vi fördjupar samarbetet med Finland vilket är naturligt av historiska och värderingsmässiga skäl men också för att våra båda länder delar synen på Nato. Det svensk-finska bilaterala samarbetet sträcker sig även bortom fredstida förhållanden. Vi fördjupar även samarbetet med Danmark och Norge och ser detta som naturligt och oerhört viktigt för Skandinavien. Jag är också mycket glad över att det samarbetsavtal Sverige sedan 1994 har med Polen gällande försvarsmateriel och forskning nyligen fördjupats genom ett ramavtal på försvarsområdet. Det nya ramavtalet ger en bredare grund för att stärka våra länders relation och samarbete på försvarsområdet, liksom förmågan att tillsammans bidra till stärkt internationell stabilitet, fred och säkerhet.

Sverige ska samarbeta med andra men vi ska behålla vårt självbestämmande genom att fortsatt vara militärt alliansfria. I tider av turbulens är det viktigare än någonsin att agera sansat och genomtänkt.

Försvars- och säkerhetspolitiken måste präglas av långsiktighet och väl avvägda beslut för att främja fred, stabilitet och säkerhet. Det är sådant agerande som skapar trovärdighet och som bäst gynnar vår del av världen.

Åsa Lindestam (S),

vice ordförande Försvarsutskottet