Vision: Med rätt förutsättningar klarar vi det här

Den senaste tiden har över 1 500 människor om dagen sökt asyl i Sverige. Många av dem är ensamkommande barn.

Den senaste tiden har över 1 500 människor om dagen sökt asyl i Sverige. Många av dem är ensamkommande barn.

Foto: John Alexander Sahlin/TT

Norrbottens län2015-11-19 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flyktingsituationen bidrar till att göra det redan pressade läget inom socialt arbete än mer ansträngt. Många socialarbetare kan inte längre utföra sitt arbete enligt gällande regelverk eller ge människor som flytt det stöd som de anses behöva. Nu måste arbetsgivarna i Norrbottens kommuner se till att medarbetarna får rätt förutsättningar att ge ett bra mottagande.

Den senaste tiden har över 1 500 människor om dagen sökt asyl i Sverige. Många av dem är ensamkommande barn. Några av de första som dessa utsatta personer möter är ofta Visions medlemmar inom socialtjänsten och på HVB-hem. Och vid dessa möten läggs grunden för hur man ska kunna etablera sig i Sverige och framöver bidra till en positiv samhällsutveckling.

Inte minst därför är det viktigt att medarbetarna inom sociala verksamheter har rimliga arbetsförhållanden. Men en undersökning som Vision har låtit opinionsbildningsinstitutet Novus göra visar att det finns omfattande behov av såväl mer personal och bättre samordning mellan olika aktörer som av ett smidigt regelverk. Detta för att våra professionella och engagerade socialarbetare ska kunna fortsätta ge människor som har flytt ett bra mottagande.

Några resultat:

# 43 procent av de som arbetar inom socialtjänst för barn och unga uppger att de inte kan utföra sitt arbete i enlighet med gällande regelverk.

# 50 procent av de som arbetar inom socialtjänst för barn och unga uppger att de inte kan göra sitt arbete enligt sin professionella bedömning av behoven hos människor som flytt.

De 1 024 socialarbetare som intervjuas av Novus jobbar bland annat inom socialtjänsten och på HVB-hem. Deras svar visar att de genom sin kunskap, sitt engagemang och sin förmåga att snabbt ställa om verksamheten bidrar till att upprätthålla ett värdigt mottagande för vuxna och barn som tvingats fly från sina hem. De gör det med stolthet, men utan rätt förutsättningar - och situationen är ohållbar.

Vision har därför ställt krav till regeringen om att mer personal, bättre samordning och ett smidigt regelverk måste till för att våra professionella socialarbetare ska kunna fortsätta ge människor ett bra mottagande.

Här kan också Norrbottens kommuner bidra. Det handlar till exempel om att säkerställa behovet av personal, att anställa administratörer och flyktingmottagare som kan avlasta. Att förbättra samordningen både inom kommunen och med andra myndigheter. Helt enkelt att använda proffsens kunskaper.

För med rätt förutsättningar klarar vi det här!

Bengt Rytiniemi,

ordförande Vision Övertorneåavdelningen

Anne-Sofie Koivisto,

ordförande Vision Kirunaavdelningen

Sirpa Jacobsson,

ordförande Vision Luleåavdelningen

Annelie Wemmenhag,

ordförande Vision Bodenavdelningen

Sixten Olli,

ordförande Vision Pajalaavdelningen

Veronica Magnusson,

förbundsordförande Vision

Katarina Holmqvist,

ledamot i Visions förbundsstyrelse