FörsÀljningen av frukt och grönt rasar, visar Svensk dagligvaruhandels nya frukt och grönt-index. Hittills i Är Àr minskningen 7,7 procent. Inte sÄ konstigt, tycker Thomas Lilja, som sjÀlv Àr tomatodlare i Laholm och ocksÄ ordförande för Svenska odlarlaget.
ââSom odlare tycker man att handeln ska titta pĂ„ fördelningen av marginalerna, sĂ€ger han.
Odlaren tar hand om sina plantor under lÄng tid med plantering, nÀring, vatten, vÀrme och skörd. Produktionstiden för tomater Àr Ätta till tio veckor. Grossister och butiker hanterar tomaterna under nÄgra dagar, förklarar han.
ââVar tillförs vĂ€rdet i vĂ€rdekedjan? Odlaren gör det mesta av jobbet, butiksledet gör ju inget, sĂ€ger han.
Hög marginal pÄ tomater
Han berÀttar att han sjÀlv sÄlt tomater till grossistledet för 16 kronor kilot.
ââI butik tog de 49:90 kronor kilot för mina tomater. Marginalen var 64 procent pĂ„ tomaterna, medan den i snitt kan ligga pĂ„ 22 procent för andra varor. Man undrar varför, 49 kronor kilot skrĂ€mmer ju bort folk.
Ulf Mazur, vd för och grundare av den oberoende sajten Matpriskollen, berÀttar att han har besökt en auktion för svenskodlad gurka som hÄlls varje eftermiddag i Helsingborg dÀr grossisterna fÄr buda.
Den dagen han var pÄ besök gick ett stort parti för 9:54 kronor per kilo, och till det kommer inplastningen som kostar 1:60 per kilo. Det ger ett styckpris till odlaren pÄ ungefÀr 3:33 kronor för en normalstor gurka.
Men i butiker kostar nu gurkorna betydligt mer Àn sÄ.
ââDet finns kampanjer som erbjuder tvĂ„ för 15 kronor, men ett vanligt pris ligger pĂ„ 11:90 kronor styck. Det innebĂ€r att utpriset Ă€r tre gĂ„nger inköpspriset frĂ„n odlaren, sĂ€ger han.
Straffar svenska varor
Ulf Mazur, liksom Thomas Lilja, konstaterar att frukt och grönt Àr en högmarginal-kategori för handeln.
ââHandeln sĂ€ger att det Ă€r mycket svinn, men folk skulle ju köpa mer om priset var lĂ€gre. Och vi ska ju Ă€ta mer frukt och grönt.
Ulf Mazur ser ocksÄ handelns procentuella pÄslag som en orsak till de skyhöga priserna. Varje led lÀgger pÄ sin procent i stÀllet för ett fast krontal, och det gör att svenska produkter blir utkonkurrerade. De Àr lite dyrare frÄn början, en svensk gurka pÄ höstkanten kan kosta sex kronor styck, medan den marockanska kanske bara kostar tre.
ââMed procentuella pĂ„slag stiger priset pĂ„ den svenskodlade till arton kronor, medan den marockanska kostar nio. Men de kostar ju lika mycket att hantera, sĂ€ger Ulf Mazur.