Räntesänkning nästa vecka "kassaskåpssäker"

Inflationen ligger fortfarande klart under Riksbankens mål. En räntesänkning nästa vecka är "kassaskåpssäker", enligt bedömare.

Prisökningstakten på årsbasis i juli 2024 enligt måttet KPIF.

Prisökningstakten på årsbasis i juli 2024 enligt måttet KPIF.

Foto: Anders Humlebo

Ekonomi2024-08-14 08:47

Inflationen i juli steg visserligen till 1,7 procent enligt måttet KPIF, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Och det var aningen högre än ekonomernas snittprognos på 1,6 procent.

Med bilden är ändå entydig, enligt Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector. Det blir en räntesänkning från Riksbanken nästa vecka med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. Den är kassaskåpssäker.

– Allt annat vore en enorm överraskning, säger hon.

Mer i höst

Men någon dubbelsänkning (0,50 procentenheter), som det spekulerats kring efter förra månadens oväntat svaga inflationsutfall, blir det nog inte, enligt henne. Inte heller Carl Nilsson, ekonom hos Swedbank, tror på en dubbelsänkning från Riksbankens sida:

– Det tror jag är fullständigt uteslutet.

Varför då?

– För att ekonomin har utvecklats ungefär som Riksbanken har trott, framför allt inflationen och det finns inget skäl för Riksbanken att avvika från den plan man har lagt fram.

Däremot väntar mer i höst. Och i slutet av året ligger styrräntan på 2,75 procent, enligt Susanne Spector på Nordea.

– Jag tycker det var ett ganska odramatiskt utfall, som inte ändrar bilden. Det viktiga är att det är andra månaden i rad som inflationen är lägre än Riksbankens mål, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, som tror på tre räntesänkningar under resten av året.

Att det rör sig lite mer än väntat uppåt jämfört med juniinflationen oroar inte Stråberg.

Semesterrelaterat

– Nu har vi kommit ner under 2 procent och då spelar egentligen de här månadsvisa svängningarna mindre roll. Jag tror att inflationen kommer att pendla kring de här nivåerna vi nu ser.

Det som trycker upp inflationen i juli jämfört med juni handlar om semesterrelaterade prisökningar, enligt Stråberg.

– Mat, paketresor, restauranger och hotell ökade något. Sedan var det en hel del som gick ned i pris, som kläder.

Men det är annat som fortfarande driver inflationen.

"Boendekostnaderna fortsätter vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI som var 2,6 procent i juli", säger Mikael Nordin prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

I juni låg KPIF-inflationen på 1,3 procent.

KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort.

Enligt måttet KPI låg inflationen i juli på 2,6 procent, samma nivå som månaden innan. Här hade analytikerna räknat med en inflation på 2,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!