1. Hur är läget?

– Jag är trött efter allt resande, men det ska bli kul att spela. Vi befinner oss på flygplatsen i Manchester nu och är på väg till festivalen i Dublin.

2. Beskriv bandet och er musikrepertoar?

– Bandet består av två tjejer från Pajala, Sanna Kalla och Rebecka Digervall och jag, en kille från Boden. Omkring oss har vi amerikanska skivbolaget Digsin, management, artistbokningsbolaget Blixten & Co, och stylisten, min fru Frida som är väldigt begåvad och verkligen varit med och format oss. Vi framför en grå, rak pop-punkmusik.

3. Kommer ni att ta musikvärlden med storm i år, och få det stora internationella genombrottet..?

– Svårt att säga. Det har börjat lossna lite grann i varje fall. Vi släpper ”första fullängdaren” nu i slutet på månaden, och jag skulle vilja säga att vi nöter på...

4. Ni har under våren framfört nya singeln ”Young & Wild” i TV 4:s fredagsunderhållning ” Finaste familjen ”. Hur var den känslan?

– Stort förstås att ha musik med i en TV-serie. Det handlar faktiskt om två låtar, en är inte släppt ännu. Den första är just singeln ”Young & Wild”, och den andra kommer också på skiva, men det får vara en hemlis så länge...

5. Och nu händer något ännu större..? Den 30 juni släpper ni debutalbumet ”Ugly Youth”?

– Javisst, det känns jättegrymt. Albumet kommer att lanseras stort i USA, Storbritannien och andra länder, och vi vet att det blir stora och viktiga intervjuer och recensioner i samband med skivsläppet, Vi kommer också att turnera mycket i sommar.

6. Hur många låtar, och vilket budskap har debutalbumet?

– Det är elva låtar, där mycket handlar om att hitta sin identitet och plats i världen, även när man känner sig udda. Betydelsen av vänskap betonas.

7. Ni är inte rädda för att bli obekväma, ta ställning och sticka ut politiskt i er musik..?

– Javisst, men vi hyllar det sunda förnuftet, och tänker inte politiskt. För oss är feminism, och exempelvis HBTQ-frågor superviktiga, och det tycker vi är självklart.

8. Konceptet Sad Girls Club med starka vemodiga låtar, cheerleader-dräkter och glittrig sminkning är The Magnettes? Hur kom det till?

– ”Sad Girls Club är inget koncept vi äger, men en rörelse vi gillar. Idén är rätten att vara sig själv, att få vara ledsen, arg, annorlunda, och inte tvingas anpassa sig till rådande norm. t.

9. Ni spelade i Pajala skola där allting började i torsdags? Känslor?

– Häftigt. Det var ju där på skolan som allting började för Sandra och Rebecka. Speciellt att spela mitt på dagen, och ha frågestund med eleverna.

10. Nu laddar ni för en stor turné i USA, 19–28 jun, där du inte kan vara med..?

– Nej, det stämmer. Jag ska vara pappaledig, men det löser vi på annat sätt vid liveframträdanden. Vi spelar i Los Angeles, Edmonton och Chicago, och på världens största musikfestival, Summerfest, i Milwaukee.

11. Det vimlar av storstjärnor i den festivalen? Vilka?

– Javisst..(skratt). En väldigt stor line up. Bland andra Bob Dylan , Red Hot Chili Peppers , Tom Petty, Paul Simon, Pink.

12. Ni har gjort flera USA-turnéer?

– Ja, vi ger oss ut på den sjätte nu, och allt talar för att det blir en sjunde till hösten.

13. Vad är spännande med att lira i USA?

– Vi kände ganska tidigt att dom fattade lite vad vi försökte visa live därborta. Det är ganska showigt och teatraliskt. Våra spelningar funkade tidigt lite bättre där än i Sverige.

14. När är ni tillbaka i Norrbotten, och vad händer då?

– Den 7 juli spelar vi på Pajala Marknad, och i Boden 20–22 juli (lirar 21 juli på Boden Alive).