Äntligen! Hösten är här och fågeljakten är igång. En som är riktigt taggad är Palle Andersson från Sörbyn. Han jagar orre och tjäder med sin norrbottenspets Neo, 5 år, en så kallad trädskällare.

– För mig är naturen allt, den har varit otroligt viktig i hela mitt liv. Jakten är en otroligt stark anledning att få vara i skogen. Och trädskällarjakten har tillfört helt nya dimensioner.

Palle beskriver målande en kall och klar morgon, han släpper hunden och allt är knäpptyst. Plötsligt hörs ett skall 500 meter bort och han får börja smyga.

Artikelbild

| Tjusningen. Naturen är viktig för Palle och han tycker att jakt är en väldigt bra anledning att vistas i skogen.

– Det är så spännande, från det första skallet till att du har fågeln i hårkorset. Det är den bästa tiden, säger han.

Det har blivit 12-13 jaktprov för Palle och Neo och på det senaste lyckades paret ta 78 poäng av 100 vilket säkrar ett förstapris. Nu utbildar sig Palle till jaktprovsdomare.

– Syftet med jaktprov är att avelsbestämma egenskaper på en hund, men för mig har även varit en social grej och en möjlighet att så snabbt som möjligt lära mig jakten. Att jaga med trädskällare är ju en enmansgrej, så det är en bra form för att lära sig av andra, säger Palle Andersson.

Men hur får man då till en bra jakthund, som lyckas bra på jaktproven?
Artikelbild

| Stolt. Palle och Neo gör jaktprov för att träffa andra och utvecklas. "Men det är klart man är stolt över hunden om den gör ett bra jobb"

– Massor, massor, massor av timmar i skogen, det är det viktigaste. Det är där ute det händer. Det är där man lär känna varandra, hittar samspelet. Hunden har otroligt starka instinkter nedärvda, det är väldigt fascinerande.

Palle tycker också att det är viktigt att inte bli stressad eller besviken om hunden inte levererar.

Artikelbild

| Stolt. Palle och Neo gör jaktprov för att träffa andra och utvecklas. "Men det är klart man är stolt över hunden om den gör ett bra jobb"

– Hundarna gör alltid sitt bästa och jakt är bara glädje för dem. Allt de gör, gör de för att det är roligt och att de vill att husse ska bli glad. Så behåll lugnet och se det positiva.

För honom handlar träningen om att berömma och förstärka det han vill utveckla hos hunden, och visa ointresse för det den inte ska hålla på med.

Artikelbild

| Neo. "Det är kul att få visa att norrbottenspetsen är lika duglig jakthund som finnspetsen", säger Palle om förstapriset.

Och hur är egentligen en bra trädskällare?

– Tio förstapristagare är alla jättebra, men de är otroligt olika. Men de har några saker gemensamt. De är alla duktiga i sitt sök och har en förmåga att hitta fågel. De har även en förmåga att förvandla en funnen fågel till ett primärskall, och det är den viktigaste egenskapen.

Artikelbild

| Träning. "Grunden är att vara mycket i skogen, tiden är helt avgörande", säger Palle Andersson som jagar tillsammans med hunden Neo.

Dessutom, berättar Palle, är en skicklig trädskällare bra på att markera fågeln och på att hålla den kvar.