Anette Arvesen på Björkelund i Boden har ett stort trädgårdsintresse och odlar allt från chili och morötter till timjan och sockerärter. Hon hade först ett grönsaksland och jordgubbsland men upplevde att det var ganska tungjobbat.

– Det var väldigt mycket att rensa, det växte in allt möjligt, säger hon.

Så för några år sedan bestämde hon sig för att testa pallkragar. Hon har markduk i botten, dubbla pallkragar fyllda med jord från det gamla landet blandat med köpesjord. Runt om har hon grus eller bark.

Artikelbild

| Anette Arvesen tycker om att odla det hon sedan kan äta. ”En månad är vi helt självförsörjande på kryddor och grönsaker”, säger hon.

– Det är perfekt, verkligen jättebra. Ogräset som kommer är bara från frön och lätt att plocka bort. Jag rensar bara ett par gånger per säsong och det går fort, säger hon.

Hon tycker också att arbetshöjden är bättre och det är även enklare att skörda än från grönsaksland.

Varje vår är Anette noga med att gödsla ordentligt med ekologiskt gödsel och hon tillsätter även biokol.

– Den suger åt sig näring så att den inte går ner i grundvattnet och släpper sedan ifrån sig eftersom, säger hon.

Artikelbild

I sann ekoanda använder sig Anette av växtföljd i sin odling, som ska vara bra för att inte utarma jorden på näring. Hon har fyra pallkragar, en med potatis, en med morötter och vitlök, en med squash och den fjärde med sockerärter. Varje år flyttar hon runt grödorna ett snäpp, till nästa pallkrage.

– Squashen kräver mest och sockerärterna är bra att ha sist eftersom de tillför näring och återställer jorden, säger hon.

Artikelbild

Hon tipsar om att läsa på och vara noga med vilka grönsaker man odlar efter varandra och vad man sätter i samma låda.

– Med för närbesläktade grönsaker fungerar inte växtföljden. Lök och morötter är bra att ha tillsammans för deras ohyra gillar inte varandra.

Artikelbild

| Den åttakantiga pallkragen i olika nivåer är det senaste tillskottet i trädgården.

Enligt Anette passar potatis och morötter bra i dubbla kragar, medan jordgubbar trivs bättre i enkla.

– Mycket kan man också odla på balkong, i krukor eller hinkar, säger hon.

Artikelbild

Det nyaste tillskottet i trädgården är en åttakantig pallkrage i olika nivåer.

– Nu har jag min kryddrundel som jag alltid velat ha. Den blev ganska stor, så jag får plats med en del annat också, säger hon.

Artikelbild

Här växer bland annat persilja, timjan, citronmeliss, rosmarin och oregano men också sparrisrötter, tagetes, grönkål, svartkål, och mangold.

– Det är ju roligt att man kan odla det man äter. En månad är vi helt självförsörjande på kryddor och grönsaker. Många kryddor kan man också torka eller frysa in, säger Anette Arvesen.