Som bekant är fotboll den överlägset största och populäraste sporten världen över och inte att förglömma; det är även Sveriges Nationalsport.

Har sökt runt lite på internet och sett statistik så källkritiken är inte den bästa men som jag fattar det så sågs senaste VM-finalen 2014 (VM är vart fjärde år) mellan Tyskland och Argentina av närmare en miljard människor! Och den sammanlagda tittarsiffran under hela turneringen var närmare hälften av jordens befolkning, helt otroliga siffror och det säger det mesta om sporten och turneringen.

Andra stora evenemang är Tour de France, sommar OS och Champions League i fotboll men dom är inte i närheten av samma dignitet.

Sveriges senaste VM var 2006 där vi åkte ut i kvartsfinalen mot Tyskland, ett Tyskland som vi nu redan ställs mot i gruppspelet. Det faktum att Sverige bara har tagit sig till VM är stort i den enorma konkurrensen som finns, 32 nationer har kvalificerat sig och många stora nationer har inte kvalat in, bland annat 2006 års världsmästare Italien som Sverige slog ut i play off.

14 juni startar VM i Ryssland och pågår en månad framåt. Sveriges första match är 18 juni mot Sydkorea och det kommer vara oerhört viktigt med poäng där för att vi ska ha chans att avancera från gruppen. Övriga gruppmotståndare i grupp F är Mexico och dom regerande världsmästarna Tyskland. En oerhört tuff grupp – kanske den allra svåraste. Ett Sverige utan Zlatan, lett av förbundskapten Janne Andersson, har gjort det över förväntan och levt mycket på kollektivet.

Zlatans vara eller icke vara i VM har varit ett hett ämne och åsikterna är många. Personligen så tycker jag det är en ickefråga, en motiverad Zlatan i form är en tillgång för vilket land som helst, punkt.

Om Sverige går vidare till kvartsfinal väntar motståndare från grupp E, troligtvis Serbien eller Brasilien, som sagt hård konkurrens.

Vilka är favoriter då? Regerande mästarna Tyskland naturligtvis, går aldrig att räkna bort i och med att dom har vinnarkulturen nedärvt i generna. Brasilien går heller aldrig att räkna bort, likaså Spanien. Argentina var i final senast och Belgien nämns som en outsider. Själv tror jag Frankrike kan bli farliga, har man fostrat artister som Eric Cantona så är man alltid en favorit.

Om Sverige går vidare från gruppen har man gjort det extremt bra och varför inte? Det svenska kollektivet och att man är bra organiserade ska aldrig underskattas, men nog hade vi behövt kung Zlatan för lite magi känns det som.