Snön börjar sakta men säkert att smälta bort runt Luleåtrakten och då börjar det bli hög tid att se efter ditt fordon efter den hårda vintern och vägsaltet. Hos Ditec bilvårdcenter i Luleå är det redan högsäsong då många vill fräscha upp bilen.

– Alla vill ha en ren och fin bil när det blir torra och rena vägar så det är helt klart högsäsong. Många sommarbilar kommer fram på våren och de ska ju såklart vara blanka och fina de också, säger Henrik Sigelind, delägare på Ditec.

Ett tips är att lämna in bilen hos en bilvårdsfirma för att göra en helrekond vilket innebär att den rengörs både invändigt och utvändigt.

Artikelbild

| Högsäsong. Just nu är det enligt Henrik Sigelind väldigt många kunder som vill göra sin bil fin under våren och inför sommaren.

– Bilen avfettas, schamponeras och vaxas för att få en fin och blank yta. Däcksidor, fönster och gummilister behandlas. Invändigt dammsugs bilen och alla plastdetaljer som instrumentbräda och mittkonsol rengörs. Golv och säten kemtvättas.

Varför är det bra med rekond?

– För att få bilen ordentligt rengjord, framförallt efter vintern när man kört på saltade vägar. Om bilen ska hålla sig fin i många år så måste man sköta om den och vaxa den gärna flera gånger per år. Väljer man istället att lägga ett lackskydd på bilen så slipper man vaxa den, då blir det lättare att tvätta och den blir motståndskraftig mot kemikalier samt behåller sin glans.

PRO Bilvård i Luleå har även de fullt upp just nu med många kunder som lämnar in sina bilar för en uppfräschning. Han delar här med sig av sina bästa tips för att hålla bilen i toppskick.

Artikelbild

| Noggrann. Fredrik Andersson på PRO Bilvård putsar upp en BMW inne i företagets lokaler.

– Folk tvättar nog inte bilen så ofta som man bör. Därför får många problem när man väl tvättar den att den inte blir riktigt ren, så tvätta den oftare, säger Magnus Levinsson, vd på PRO Bilvård.

Hur ofta bör man tvätta?

Artikelbild

| Detaljnivå. Insidan av bilen rengörs in i minsta detalj, här använder Henrik Sigelind en pensel.

– Det beror på hur mycket man kör men varannan vecka eller en gång i veckan. Annars måste man kanske använda kallavfettning för att få den ren. Det slipper man om du har ett bra lackskydd, då behöver du inte tvätta bilen lika ofta för att få den ren. Det står ofta i instruktionsboken hur du håller efter lacken och vi ger alla våra kunder råd för hur de ska sköta och hålla efter den.

Ett annat värdefullt tips är att tvätta bilen på "rätt sätt".

Artikelbild

| Rekond. Att rengöra bilen både utvändigt och invändigt ingår i en helrekond. Här är det Henrik Sigelind, delägare på Ditec Bilvårdcenter i Luleå som vaxar huven på en kunds bil.

– Många börjar längst ner på bilen när man tvättar och går upp mot taket men det är så många får repor, så börja istället uppifrån. Sen gäller det att ha raka drag när man tvättar bilen med svamp, gör inte cirkelrörelser.

– Se även till att alltid torka bilen torr efter tvätt, låt den aldrig självtorka. Man har så mycket kalk i kranvattnet att man kan få kalkringar på rutor och lack och det är väldigt svårt att få bort.