Amerikansk fotboll är på frammarsch i länet då Luleå Eskimos för första gången på nästan fem år ska spela seriespel igen. Luleålaget kommer att spela i division 1 Östra.

– Jag är jätteglad och stolt över de här spelarna i Eskimos som vill satsa igen. Det är jättekul att vara tillbaka i seriespel och spelarna förtjänar det. De har haft fem år utan seriespel, men har stannat kvar så för deras skull hoppas jag att vi levererar och kan spela alla matcher i år, säger coachen Tim Foster.

Det var inte självklart att laget kunde ställa upp i den nya serien då det saknades både spelare och ekonomi. Eftersom närmsta bortamatchen spelas i Stockholmområdet behövs en stor resebudget. Men Eskimos har fått ihop det och kan ställa upp i seriespel.

Artikelbild

| Coachen. Tim Foster berättar att Luleå Eskimos gör en satsning för att få fram Luleås och Norrbottens första damlag i amerikansk fotboll.

– Djurgården och Arlanda är de närmsta bortamatcherna kostar det 50 000 kronor att ta sig dit med buss för en bortamatch. Men vi har hittat lite sponsorpengar så vi kan spela de här matcherna nu.

Den östra serien är tuff och blir en stor utmaning för norrbottningarna då vissa lag har lång erfarenhet av seriespel och har spelare med rutin från Superserien. Luleå har många nybörjare och är ett av tre nya lag i serien.

– Jag har tre mål i år, det första är att vi ska klara av att spela sex matcher. Det andra är att vi ska göra det utan stora skador. Det tredje är att vi förhoppningsvis ska vinna några av de här matcherna. Klarar vi det är det så är det en succé för Eskimos.

Laget har en stor mix av erfarna och mindre erfarna spelare. Därför blir de rutinerade spelarna oerhört viktiga för lagets sportsliga framgångar.

Artikelbild

| Taggade. Luleå Eskimos förbereder sig för att spela seriespel för första gången på snart fem år.

– Marcus Zacco har spelat på en högre nivå i Europa, han är guld värd för oss. Även vår quarterback Viktor Triumf, de två sköter offense och defence.

Eskimos gör dessutom en satsning för att ha ett damlag i någon form. I dagsläget har klubben tre stycken damspelare som tränat med herrjuniorerna och nu är man på jakt efter fler damspelare som är intresserade av att spela amerikansk fotboll.

– Vi har haft jätteduktiga tjejer som spelat för oss men ingen har stannat en hel säsong. Nu satsar vi som förening på att börja med ett damlag för amerikansk fotboll här i Luleå. Det är målet för framtiden.

– Just nu är det bara killar i seniorlaget. Men vi har haft två-tre tjejer i juniorlaget så det kan antingen bli ett seniorlag eller ett juniorlag, det får vi se. Men alla tjejer är välkomma att spela med oss nu under säsongen.