Hur är läget?

– Det är bra med mig. Jag sitter i studion och jobbar. Den har blivit mitt andra hem.

Hur har sommaren varit hittills?
Artikelbild

| Musikfantast. För Robin Stjernberj har det aldrig funnits något annat än musiken.

– Fantastisk. Eller egentligen har jag nog inte fattat än att det är sommar eftersom jag har jobbat så mycket. Dessutom har det varit en hel del grått och mycket regn i Stockholm, det kanske har bidragit till den bristande sommarkänslan.

Vad har du för planer i övrigt i sommar?

– Jag har två veckors semester och under dem ska jag båtluffa i Grekland. Hela min ledighet spenderas där. Efter ledigheten är det raka vägen tillbaka till studion som gäller.

Vad har du för relation till Luleå sedan tidigare?

– Jag gigade faktiskt i Luleå under hamnfestivalen 2013. Mitt starkaste intryck från det besöket var att det aldrig blev mörkt. Det var ljust hela natten så vi festade ända till klockan sju. Vi for till någon sjö i närheten och passade på att ta ett nattbad. Förmodligen var det ett nakenbad också. Eller det är jag rätt säker på att det var.

Vilka förväntningar har du på hamnfestivalen?

– Jag förväntar mig hög energi, massa kärlek och fest. Jag kommer ta mitt ansvar på scenen, men sen hoppas jag att publiken gör sitt också. Jag har med en liten gäst till det här uppträdandet som ska sjunga med mig på en av låtarna.

Hur laddar du bäst upp inför ett gig?

– Jag vet inte riktigt. Egentligen gör jag det mest bakom scenen just innan jag går upp, då brukar jag föreställa mig hur jag kliver upp och möter publiken. Allt för att få rätt pirr i magen.

Drabbas du av prestationsångest?

– Hela tiden, dock inte så mycket inför liveuppträdanden, men i min roll som låtskrivare och artist drabbas jag. Jag försöker skjuta bort ångesten och bara vara tacksam över att jag ens får möjligheten att prestera. Inför hamnfestivalen är jag inte nervös, det ska bara bli kul.

Vilken av dina låtar ligger dig varmast om hjärtat?

– Jag har några stycken. Tillsammans med Johan Hult skrev jag en låt på svenska som jag tycker fått alldeles för lite uppmärksamhet. Jag blev jag heter den och jag väldigt nöjd och jag är glad över att jag fick vara med och skriva en så fin låt. Av de låtar jag själv är med och sjunger på är det kanske Feed of my love, men jag gillar många av mina senaste låtar väldigt mycket.

Vilken prestation ser du som din största?

– Oj, svår fråga. På pappret, alltså det som fått mest uppmärksamhet i media, är nog båda mina vinster i melodifestivalen. Första gången som artist (2013) och andra gången som låtskrivare åt Robin Bengtsson (2017). Ser man till det personliga planet är det nog att jag har utvecklats så mycket under hela den här resan. Idag är jag mycket mer självständig än tidigare.

Har du alltid velat satsa på musik eller har du varit inne på något annat spår tidigare?

– Det har aldrig funnits något annat än musiken för mig. Jag har haft ett enda annat ”kneg” och det var som målare med min pappa. Jag råkade hälla ut ammoniak i en garderob så alla i rummet svimmade. Då kände jag att: ”aldrig mer” och sen dess har musiken varit det enda som existerat för mig.

Vad har du på gång framöver?

– Just nu jobbar jag mycket i studion för att färdigställa ett par låtar. Jag väntar lite med att berätta mer om dem, det blir nog mer aktuellt framåt hösten. Utöver det kommer åka runt med Rix fm och giga, sedan har jag ett par egna spelningar också.

Lyssna på musiken här