Konstgillets återvalde ordförande Curt Björk hälsade välkommen och konstaterade att utställaren finns representerad i många kommuner i länet.

-  Men inte i Boden. Trots att hon ställt ut här två gånger har kommunen inte köpt in verk av henne, gav han en passning till beslutsfattarna.

Tre länder
Lynn Gustafsson är född i USA och gift i Sverige. Hon arbetar mest i olja och akryl, har en stark dragning till det abstrakta måleriet. Norrbotten, Kalifornien och resor till Australien är de källor hon öser ur.

-  Jag är en konstnär som upplevt två olika världar. Jag växte upp i Kalifornien med dess solbrända landskap och bor nu i norra Sverige med dess intensiva växlingar mellan olika årstider. Både dessa visuella erfarenheter samt naturen i Australien har påverka mig starkt.

Någon på vernissagen undrade hur hon satte titlar på sina "ickeföreställande" målningar.

-  Länge hade jag inga titlar alls, berättade hon.

Men när hon ställde ut i Stockholm första gången så ändrade hon sig.

-  De sade till mig att målningarna säljer bättre med titlar.

Lynn Gustafsson är utbildad på universitet i Kalifornien.

-  Där var inriktningen måleri. Jag hade fått annat lära mig annat som teckning och skulptur om jag gått på Konstfack i Sverige. Men redan efter andra året var jag inne på det här.

Hon menade att abstrakt är hennes kynne.

-  Jag kan se saker abstrakt.

Utställningen omfattar 32 verk, mest akryl. Den pågår till 20 mars. Ett stort antal intresserade hade sökt sig till konstgillet på lördagens vernissage i de nya lokalerna i gallerian. Måhända Entereffekten spelade in.