Rolf Degerlund har varit med i massvis med filmproduktioner och teateruppsättningar. Han har varit teaterchef på Norrbottensteatern och har skapat Ice globe theatre i Jukkasjärvi.

Karriären har varit lång och framgångsrik men är absolut inte över.

Reklambyrå
Nu driver han reklambyrån Pronto production tillsammans med sin livspartner Kerstin Andersson. De har ett kontorsutrymme ute på A 8-området i Boden som består av nio rum.

Men arbetet på reklambyrån betyder inte att han har lagt teaterengagemanget åt sidan. Till sommaren är han aktuell som producent för Spionoperan i Boden.

- Det är ett kanonprojekt. Jag är ju uppvuxen med Enbomaffären och tyckte det var så spännande. Den 13 juli är det premiär, säger han.

Fantasin skapades på lekis
På sätt och vis kan man säga att allting började på lekskolan Svarta katten vid Brännastrand i Boden.

- Där skapades min fantasi. Det var så irrationellt där inne, vilken arkitektur. Det är med stor sorg som jag vet att den är riven, säger Rolf Degerlund.

Högstadieåren präglades av idrott. Det var först när han började på gymnasiet på Tallboskolan som sportintresset ersattes av ett teaterintresse och han regisserade sina första revyer.


När Rolf Degerlund var i övre tonåren rådde en politisk atmosfär i Boden.

Politisk aktivitet
- Man tog ställning väldigt tydligt och gömde inte sina åsikter. Jag var aktiv i FNL-rörelsen (Vietnamrörelsen, reds.anm.) och var med i tiden tycker jag. Det var en lycklig uppväxt i Boden.

Han beskriver den politiska aktiviteten som en typ av föreningslivsträning.

- Man lärde sig att ha respekt för det kollektiva arbetet och det har givetvis format mitt liv. Jag saknar den typen av kollektiv aktivitet i dagens generationer.

Varit med i 36 filmer
Rolf Degerlund gjorde värnplikt som sjukvårdare och delade då rum med Magnus Nilsson. En skådespelare från Göteborg som stärkte hans intresse för teater.

- Det blev som porten in i min framtida verklighet. Sedan har det bara rullat på. Nu har det snart gått 60 år.

Att sammanfatta hela Rolf Degerlunds karriär på en tidningssida är svårt. Den innehåller så många olika spår.

Bland annat har han hunnit spela i 36 filmer vid sidan av heltidsarbeten som teaterchef och reklambyråägare. Det har inneburit en hel del resande.

- Allt går om man vill. Jag har visat att man inte behöver bo i Stockholm för att spela i svenska filmer.

Men födelsedagsfirandet har han lagt helt i Kerstins och barnens händer.

- Det enda jag vet är att jag flyger härifrån fredagkväll 19.30 och är tillbaka nästa vecka någon gång.